Rast priemyselného sektora v eurozóne sa mierne spomalil

Index nákupných manažérov priemyselného odvetvia eurozóny podľa konečných údajov bol na úrovni 52,3 bodu, klesol z júlových 52,4 bodu.

Rast priemyselného sektora v eurozóne sa v auguste mierne spomalil, a to aj napriek tomu, že výrobné podniky takmer nedvíhali ceny. Utorkové údaje, ktoré sú sklamaním, prichádzajú takmer polroka po tom, čo Európska centrálna banka (ECB) začala pumpovať peniaze do ekonomiky. ECB sa zatiaľ nedarí zvýšiť mieru inflácie k želanému cieľu vo výške dvoch percent. Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného odvetvia eurozóny podľa konečných údajov bol na úrovni 52,3 bodu, čiže nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu. V júli bola hodnota indexu 52,4 bodu.

„Spomedzi krajín patrili k najlepším Holandsko, Taliansko a Írsko,“ povedal analytik agentúry Markit Rob Dobson. „Hoci sa objavili náznaky spomalenia rastu v týchto krajinách, kompenzovalo ich solídne zrýchlenie v Nemecku. Je to náznak toho, že Nemecko berie na seba viac úsilia spojeného s rastom,“ doplnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy