Čínsky spracovateľský sektor klesol najviac za tri roky

Oficiálny Index nákupných manažérov v spracovateľskom priemysle v auguste klesol na 49,7 bodu z júlových 50 bodov.

Čínsky spracovateľský priemysel zaznamenal v auguste najstrmší prepad aktivity za tri roky. Údaje, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad krajiny, upozornili na riziko ďalšieho spomalenia druhej najväčšej svetovej ekonomiky napriek sérii vládnych opatrení na podporu hospodárskeho rastu. Oficiálny Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom priemysle klesol na 49,7 bodu z júlových 50 bodov. Prepadol sa tak pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Čínski priemyselní výrobcovia čelia klesajúcemu dopytu na domácom aj zahraničných trhoch. Prebytočné kapacity ich nútia k znižovaniu cien, čo má negatívne dopady na ziskovosť. Vedlajší index nových objednávok klesol na 49,7 bodu z júlových 49,9 bodu. V prípade exportných objednávok príslušný index oslabil na 47,7 bodu z júlových 47,9 bodu, keď klesal 11. mesiac v rade.

Predbežné údaje z minulého mesiaca naznačili, že čínsky spracovateľský priemysel v auguste klesol najviac za takmer šesť a polroka. Vláda v Pekingu v tomto roku naďalej očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o zhruba 7 %. K dosiahnutiu tohto cieľa sa snaží prispieť aj centrálna banka, ktorá minulý mesiac už po piatykrát od vlaňajšieho novembra znižovala úrokové sadzby. Banka zároveň v auguste druhýkrát za dva mesiace zmiernila požiadavky na minimálne kapitálové rezervy komerčných bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy