Rast globálnej ekonomiky bude podľa MMF pomalší, ako sa čakalo

Tempo rastu globálnej ekonomiky bude tento rok pravdepodobne nižšie, ako sa pôvodne čakalo. Dôvodom je pomalšie zotavovanie vyspelých ekonomík a zároveň spomaľovanie hospodárskeho rastu transformujúcich sa štátov. Uviedla to dnes generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra Reuters.
Lagardeová zároveň varovala transformujúce sa štáty, aby boli ostražité a mali sa na pozore pred dôsledkami spomaľovania čínskej ekonomiky, sprísnenia globálnych finančných podmienok a očakávaného zvýšenia úrokových sadzieb americkej centrálnej banky.
„Celkovo očakávame, že tempo rastu svetového hospodárstva zostane mierne a bude zrejme slabšie, ako sme odhadovali ešte v júli,“ povedala Lagardeová, ktorá dnes začala dvojdňovú návštevu Indonézie.
MMF v júli predpovedal, že expanzia globálnej ekonomiky sa tento rok spomalí na 3,3 % z vlaňajších 3,4 %.
Ale Lagardeová dnes upozornila, že čínska ekonomika ďalej stráca tempo. Zároveň ale pripomenula, že to nejde o prudké spomalenie, ani o neočakávaný vývoj a dodala, že čínska ekonomika len prechádza na nový model hospodárskeho rastu. A tento prechod (a s ním súvisiace riziká) môže byť podľa Lagardeovej „hrboľatý“. Čínske úrady však majú politické nástroje aj finančné „podušky“, aby previedli hospodárstvo cez toto obdobie.

Súvisiace články

Aktuálne správy