Spoločnosť Rosnefť zaznamenala v 2. kvartáli pokles zisku

Ruská ropná spoločnosť Rosnefť zaznamenala v 2. kvartáli pokles zisku, ale menší, ako jej predpovedali experti. Dôvodom bolo oslabenie rubľa, ktoré zmiernilo negatívny vplyv nižších cien ropy na hospodárske výsledky ruského koncernu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Čistý zisk najväčšieho producenta ropy v Rusku sa v 2. kvartáli 2015 znížil na 134 miliárd rubľov (1,79 miliardy eur) zo 171 miliárd RUB v rovnakom období minulého roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však počítali s ešte menším ziskom, v priemere 95,5 miliardy RUB.
Tržby spoločnosti sa za tri mesiace do konca júna znížili medziročne o 8,6 % na 1,31 bilióna RUB.
Čistý dlh Rosnefti v 2. kvartáli klesol o 7,9 % na 39,9 miliardy RUB.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny ropy na svetových trhoch, sa za rok prepadla o viac ako 50 %. Na príčine je nárast ťažby ropy z bridlíc v USA a odmietavý postoj najväčších členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížiť svoju produkciu a podporiť tak ceny ropy. Obávajú sa totiž, že by mohli prísť o svoju pozíciu na globálnom trhu s ropu.
Ruským producentom ropy pomáhajú jednak nižšie servisné náklady a tiež oslabenie rubľa.
Spoločnosť Rosnefť oznámila, že jej kapitálové výdavky v 1. polroku 2015 vzrástli o 14 % na 269 miliárd RUB, ale celková produkcia ropy klesla o 1,1 %. Na druhej strane produkcia zemného plynu sa v prvých šiestich mesiacoch zvýšila o 16 % na 1,05 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy