Lekárne by mohli nahlasovať nedostatok liekov cez aplikáciu

Aplikácia by mala podľa Slovenskej lekárnickej komory dodať reálne dáta, ktoré popíšu situáciu na trhu.

Nedostatok liekov budú môcť už o nejaký čas nahlasovať farmaceuti cez aplikáciu. Potvrdil to prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. Aplikácia by mala dodať reálne dáta, ktoré popíšu situáciu na trhu. „Teraz sú to viac-menej pocitové údaje,“ uviedol Sukeľ.

Ako doplnil druhý viceprezident SLeK Norbert Chano, aplikácia bude adresná na nedostatok pre pacienta, aby sa nestalo, že nejaká lekáreň bude fiktívne blokovať. Chano však ubezpečil, že nebudú odosielané diskrétne údaje pacienta. Bližšie informácie zatiaľ zástupcovia SLeK nechceli špecifikovať.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zatiaľ nemá informácie o príprave aplikácie. Ústav monitoruje a vyhodnocuje situáciu s nedostupnosťou liekov na trhu na základe vlastnej analytickej činnosti, podnetov zo strany zdravotníckych pracovníkov, ako aj pacientov. „Základnými kritériami pre posúdenie dostupnosti, respektíve nedostupnosti liekov na trhu sú údaje o dovoze liekov, spotrebe, plánovanom vývoze a vyjadrenia hlavných odborníkov ohľadom možných terapeutických náhrad,“ priblížila Valéria Pernišová, zodpovedná za komunikáciu s médiami v ŠÚKL.

Ak sa podľa nej potvrdí, že plánovaný vývoz liekov, ktorý sú distribútori povinní hlásiť ŠÚKL-u, by mohol spôsobiť nedostupnosť liekov na trhu, ústav vydáva rozhodnutie o nepovolení vývozu zo SR. Tieto informácie zverejňuje orgán pre kontrolu liečiv na svojom webe.

Za nedostupnosťou lieku v lekárni sa môžu podľa Pernišovej podpísať viaceré faktory, vrátane zlých odberateľsko-dodávateľských vzťahov medzi lekárňou a distribútormi liekov, prerušenie dodávok liekov pre problémy pri výrobe lieku, ale tiež zvýšená spotreba liekov pri náraste ochorení.

Súvisiace články

Aktuálne správy