Takmer 50 % britských výrobných podnikov sa obáva vývoja v Číne

Takmer polovica britských podnikov vo výrobnom sektore sa obáva prípadného prudkého spomalenia čínskej ekonomiky a každá desiata firma prehodnocuje svoj biznis plán. Ukázal to dnes zverejnený prieskum, ktorý uskutočnilo združenie britského priemyslu EEF. Informovala o tom agentúra Reuters.
EEF uviedlo, že 47 % anketovaných výrobných podnikov znepokojujú signály spomaľovania rastu čínskej ekonomiky, ktoré v posledných dňoch otriasli akciovými trhmi. Najviac tieto signály pôsobia na väčšie firmy, ktoré sú zároveň aj najviac náchylné prehodnocovať svoje biznis plány s tým, že do úvahy berú viaceré scenáre vývoja.
Podľa EEF britské podniky nevyvážajú do Číny veľký objem svojich produktov, ale prudké spomalenie tamojšej ekonomiky ich môže negatívne zasiahnuť, a to v dôsledku problémov európskych zákazníkov. Ako uviedol hlavný ekonóm EEF Lee Hopley, v najbližšej budúcnosti sa môže vývoj v Číne odraziť najmä na už teraz citlivej úrovni dôvery. „Až čas ukáže, či si to vezme vo výrobnom sektore aj väčšiu daň,“ dodal.
EEF predpokladá, že najväčšie riziko v prípade nepriaznivého vývoja hrozí v rámci výrobného sektora automobilkám. Táto výroba sa na celkovom britskom exporte do Číny podieľa 16 %. Nasledujú kovospracujúci a kožiarsky priemysel.
Prieskum, na ktorom sa zúčastnilo celkovo 284 podnikov, okrem toho poukázal aj na postoje firiem, čo sa týka problémov Grécka. Podľa výsledkov prieskumu EEF viac než pätina výrobcov sa stále obáva opätovnej eskalácie gréckej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy