EÚ otvorila verejné konzultácie v oblasti spotrebných daní na alkohol

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že začala verejnú konzultáciu s cieľom posúdiť, či niektoré pravidlá týkajúce sa spotrebnej dane z piva, vína a iných alkoholických nápojov by sa mali zmeniť, aby bol účinnejší boj proti daňovým podvodom a aby sa znížil predaj falošného alkoholu.
Komisia chce takisto preskúmať, či by mohli malí a domáci výrobcovia alkoholu ťažiť zo zavedenia jednoduchších pravidiel a nižších spotrebných daní.
Konzultácia je súčasťou agendy EK nazvanej „za lepšiu reguláciu“, ktorá má za cieľ zjednodušiť právne predpisy platné v EÚ, znížiť regulačné náklady a lepšie chrániť spotrebiteľa.
Konzultácia pozýva skupiny spotrebiteľov, výrobcov alkoholu, maloobchodníkov a ostatné zúčastnené strany, aby vyjadrili svoj názor na široké spektrum otázok. Napríklad aké sú eventuálne prínosy zníženia daňových sadzieb, najmä pre malých výrobcov alkoholických nápojov a domácich výrobcov alkoholu. Jej cieľom je tiež zistiť, či spotrebitelia v EÚ sú riadne informovaní o tom, čo pijú, napríklad či je pravdepodobnejšie, že zľavnený alkohol je aj falšovaný, a či neobsahuje škodlivé chemikálie.
Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v tejto súvislosti uviedol, že súčasné pravidlá pre klasifikáciu a štruktúra spotrebných daní pre alkoholické nápoje môže byť otvorená širšej interpretácii. To znamená, že niektorí výrobcovia môžu využívať daňové medzery na výrobu a predaj falšovaného alkoholu.
„Tým, že sa stanú súčasťou tejto verejnej konzultácie, zainteresované strany a spotrebitelia môžu mať reálny vplyv na zníženie podvodov v tejto oblasti. Chceme sa pozrieť aj na spôsoby, ako znížiť záťaž pre menších výrobcov,“ upozornil Moscovici.
Konzultácie budú prebiehať po dobu troch mesiacov a určia budúce zmeny súčasnej smernice o spotrebných daniach pre alkohol, ktorá je platná už viac ako dve desaťročia. Súčasné pravidlá EÚ o harmonizácii štruktúry spotrebných daní z alkoholu a alkoholických nápojov boli schválené v roku 1992.
Verejné konzultácie sa skončia 27. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy