Ekonomika Brazílie klesla v 2. kvartáli najviac za šesť rokov

Brazílska ekonomika klesla v 2. štvrťroku výraznejšie, než sa čakalo, pričom tempo poklesu bolo najväčšie za posledných šesť rokov. Pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v 2. kvartáli zároveň spôsobil, že ekonomika sa dostala do technickej recesie. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili predbežné údaje brazílskeho štatistického úradu.
Ekonomika Brazílie klesla v 2. štvrťroku medzikvartálne o 1,9 %. Tempo poklesu sa tak výrazne zrýchlilo, keďže v 1. kvartáli klesol HDP oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,7 %. Údaj za 1. kvartál bol navyše revidovaný výrazne smerom nadol. Pôvodne štatistici udávali pokles ekonomiky o 0,2 %.
Údaj za 2. štvrťrok je horší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s poklesom ekonomiky za obdobie apríl až jún o 1,7 %. Rozsah poklesu v 2. kvartáli je zároveň najvýraznejší od roku 2009.
Navyše, ekonomika Brazílie už skĺzla do technickej recesie, ktorá je definovaná ako pokles HDP dva štvrťroky po sebe. Vo 4. kvartáli minulého roka brazílska ekonomika zaznamenala stagnáciu.
Pod výrazné zhoršenie ekonomického vývoja sa do veľkej miery podpísalo ďalšie zníženie spotreby domácností. Tá v 2. kvartáli klesla o 2,1 % a v poklese tak pokračovala druhý štvrťrok po sebe. Je to najväčšie zníženie spotreby domácností od roku 2001, keďže nezamestnanosť vzrástla na 5-ročné maximum a prudko sa zvýšili aj spotrebiteľské ceny.
Podľa analytika Neila Shearinga jediným svetlým bodom spomedzi ekonomických údajov bol čistý export. „Inak je to šokujúca správa,“ dodal.
V medziročnom porovnaní klesol HDP Brazílie v 2. kvartáli 2015 o 2,6 %. Opäť to znamená výrazné zhoršenie vývoja, keď medziročný pokles ekonomiky v 1. štvrťroku predstavoval 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy