Spotrebiteľské výdavky v USA vzrástli v júli o 0,3 %

Spotrebiteľské výdavky v USA pokračovali v júli v miernom raste. Výraznejšie sa zvýšili mzdy, ktorých tempo rastu dosiahlo 8-mesačné maximum. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo obchodu dnes uviedlo, že spotrebiteľské výdavky vzrástli v júli oproti júnu o 0,3 %, keď ich podporil najmä dopyt po drahších položkách, ako sú napríklad autá. Výsledok predstavuje rovnaké tempo rastu ako v júni, pričom júnový údaj bol revidovaný smerom nahor. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg predpokladali zrýchlenie rastu o 0,4 %, pričom vychádzali z pôvodného údaja na jún, ktorý poukazoval na rast spotrebiteľských výdavkov na úrovni 0,2 %.
Osobné príjmy zaznamenali rast o 0,4 %. Podporil ich najmä rast miezd, ktorý dosiahol 0,5 %, čo je najvýraznejšie zvýšenie miezd od novembra minulého roka.
Spotrebiteľské výdavky patria k pozorne sledovaným ekonomickým ukazovateľom, nakoľko na ekonomickej aktivite Spojených štátov sa podieľajú až 70 %. Júlový výsledok tak signalizuje dobrý začiatok 3. štvrťroka a ekonómovia veria, že práve príjmy a spotrebiteľské výdavky by mohli ekonomiku v 2. polroku 2015 podporiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy