SaS žiada odvolanie predsedu ÚRSO

Podľa liberálov predseda úradu Jozef Holjenčík preukázateľne pri výkone svojej pôsobnosti nekonal nezávisle.

Správa „ENERGETIKA: SaS žiada odvolanie predsedu ÚRSO“ rozšírená o stanovisko ÚRSO v treťom odseku.

BRATISLAVA 28. augusta (SITA) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) požiadala prezidenta SR Andreja Kisku o odvolanie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka. „Predseda úradu preukázateľne pri výkone svojej pôsobnosti nekonal nezávisle. Absenciu nezávislosti vidíme v tom, že pán Holjenčík zjavne konal podľa pokynov predsedu vlády Roberta Fica pri aplikácii opatrenia na zníženie cien plynu pre domácnosti. Uvedené opatrenie bolo totiž avizované predsedom vlády v rámci takzvaného prvého sociálneho balíčka ešte predtým, ako o ňom rozhodol samotný regulačný úrad,“ zdôvodnila svoje kroky strana SaS.

Ďalším dôkazom chýbajúcej nezávislosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) má byť podľa liberálov jeho nekonanie vo veci mimoriadnej regulácie v roku 2014. „Na mimoriadnu trhovú situáciu, ktorá nastala v období prvého polroka minulého roka, kedy trhové ceny plynu taktiež poklesli o takmer 16 % a súčasne sa koncom marca dohodol SPP s Gazpromom na úprave nákupnej ceny zemného plynu, mal regulátor reagovať znížením cien plynu. Dôvod takejto nečinnosti vidíme v tom, že opäť išlo o závislé konanie regulačného úradu na základe požiadaviek vlády SR, keďže avizované opatrenie na zníženie cien plynu pre domácnosti bolo naplánované iba na obdobie rokov 2015 a 2016,“ konštatovala strana SaS.

K obvineniam liberálov sa úrad vyjadrovať nechcel. „ÚRSO je nezávislý od štátnej moci i od regulovaných subjektov a preto nevidíme dôvod, aby sme komentovali vyjadrenia alebo aktivity politikov,“ reagoval pre agentúru SITA hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.

Súvisiace články

Aktuálne správy