UBS zaplatí 1,7 mil. USD za porušenie sankčného režimu USA

Úrad pre kontrolu zahraničných aktív ministerstva financií USA uviedol, že banka UBS umožnila medzi rokmi 2008 a 2013 klientovi v Zürichu 222 transakcií týkajúcich sa cenných papierov v USA, hoci táto osoba bola od roku 2001 na sankčnom zozname USA v súvislosti s terorizmom

Americké ministerstvo financií sa dohodlo so švajčiarskou bankou UBS na urovnaní sporu, ktorý sa týka porušenia amerického režimu sankcií. Banka zaplatí 1,7 mil. USD za „zjavné porušenia“ amerických sankcií. Úrad pre kontrolu zahraničných aktív ministerstva financií USA (OFAC) vo svojom stanovisku uviedol, že banka UBS umožnila medzi rokmi 2008 a 2013 klientovi v Zürichu 222 transakcií týkajúcich sa cenných papierov v USA, hoci táto osoba bola od roku 2001 na sankčnom zozname USA v súvislosti s terorizmom. Podľa OFAC banka umožnila nákup a predaj amerických cenných papierov a taktiež ďalšie investičné aktivity v mene tohto klienta. Identitu tejto osoby OFAC nezverejnil.

„Spoločnosť UBS konala nedbalo voči požiadavkám plynúcim z amerických sankcií tým, že zlyhala pri zavádzaní adekvátnych kontrol, ktoré mali zabrániť zjavným porušeniam. Stalo sa tak napriek početným varovným signálom, že by to mohlo znamenať porušenie amerických sankčných zákonov,“ uviedol OFAC.

(1 EUR = 1,1284 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy