Rusko bude od Ukrajiny požadovať splatenie dlhu v plnej výške

Rusko bude od Ukrajiny požadovať splatenie dlhu v hodnote 3 miliardy USD (2,66 miliardy eur) v plnej výške. Splatnosť dlhu pripadá na december tohto roka. Uviedol to dnes pre ruskú štátnu televíziu Rossija 1 ruský minister financií Anton Siluanov. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Vždy sme trvali na tom, aby Ukrajina uhradila svoje záväzky v plnej miere. A od tejto požiadavky nemienime ustúpiť,“ povedal Siluanov. Zároveň dodal, že dlh Kyjeva voči Rusku nie je komerčný dlh. Podľa neho splácanie dlhov voči krajinám, čo je aj prípad dlhu voči Rusku, by sa malo riešiť separátne, nie súbežne s otázkou splácania komerčného dlhu.
Ukrajina sa tento týždeň dohodla so skupinou najväčších veriteľov na reštrukturalizácii dlhu vo výške 18 miliárd USD. V tejto súvislosti ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes uviedol, že čo sa týka splácania dlhu, Ukrajina neponúkne Rusku lepšiu dohodu než ostatným veriteľom. „Rusko v žiadnom prípade nedostane lepšie podmienky než ostatní veritelia,“ povedal Jaceňuk na zasadnutí vlády.
Rusko sa v decembri 2013 dohodlo s bývalou ukrajinskou vládou na znížení ceny plynu pre Ukrajinu zhruba o tretinu a zároveň na dvojročnej finančnej pomoci Kyjevu potom, ako Ukrajina a Európska únia (EÚ) v novembri toho roka nepodpísali asociačnú dohodu.
Moskva v rámci pomoci plánovala odkúpiť ukrajinské dlhopisy celkovo za 15 miliárd USD. Do konca decembra 2013 kúpili Rusi prvé eurobondy v hodnote 3 miliardy USD, neskôr však Ukrajinci vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili. Zvyšných 12 miliárd USD už Rusi Ukrajincom neposkytli a navyše varovali, že ak Ukrajina dlh nesplatí, obrátia sa na medzinárodnú arbitráž.

Súvisiace články

Aktuálne správy