Ročný zisk producenta liehovín Pernod Ricard klesol o vyše desatinu

Francúzsky producent alkoholických nápojov Pernod Ricard oznámil za obchodný rok 2014/2015 pokles zisku viac než o desatinu, a to napriek rastu tržieb. Dôvodom sú vysoké straty firmy pri jednom z jej kľúčových produktov, ktorým je vodka Absolut. Informovali o tom portály RTTNews a Wall Street Journal.
Čistý zisk spoločnosti dosiahol za obchodný rok 2014/2015, ktorý sa skončil 30. júna, 861 miliónov eur, čo oproti predchádzajúcemu obchodnému roku znamená pokles o 15 %. Firma, ktorá okrem vodky Absolut produkuje aj rum Havana Club či koňak Martell, dodala, že tržby sa zvýšili o 8 % na 8,56 miliardy eur. To je, naopak, pozitívna správa, keďže v predchádzajúcom obchodnom roku zaznamenali tržby pokles o 7 %.
K rastu tržieb však do veľkej miery prispel pokles kurzu eura. Bez započítania kurzových vplyvov vzrástli tržby v minulom obchodnom roku len o 2 %. Spoločnosť ale oznámila zvýšenie podielu na viacerých svojich trhoch.
Čo sa týka jednotlivých produktov, rast potiahli whisky, ako aj produkty v sektore šampanské. K zvýšeniu sa vrátil aj koňak Martell. Naopak, vodka Absolut zaznamenala v USA pokles predaja, keď Američania svoju pozornosť presunuli z tohto produktu na tmavšie alkoholické nápoje, najmä bourbon. To sa následne odrazilo i na zisku francúzskej spoločnosti, pretože vodka Absolut sa na tržbách Pernod Ricard v USA podieľa zhruba štvrtinou.

Súvisiace články

Aktuálne správy