Americká ekonomika posilnila viac, než sa čakalo

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období apríla až júna medziročne posilnil o 3,7 %

Americká ekonomika v druhom kvartáli medziročne posilnila o 3,7 %. Vyplýva to z revidovaných údajov, ktoré zverejnilo vo štvrtok federálne ministerstvo obchodu. Skorší odhad pritom naznačoval, že v druhom kvartáli sa hrubý domáci produkt USA zväčšil o 2,3 %. Motorom rasu boli silné spotrebiteľské výdavky, čo kompenzovalo pokračujúce oslabovanie v sektore energetiky.

Štruktúra rastu naznačila posilňovanie základov domácej ekonomiky. Súkromný domáci dopyt, ktorý nezahŕňa obchod, zásoby a vládne výdavky, sa zvýšil o 3,3 % namiesto pôvodne uvádzaných 2,5 %. Spotrebiteľské výdavky, ktoré tvoria viac ako dve tretiny výkonu najväčšej svetovej ekonomiky, posilnili o 3,1 %. Podľa skorších odhadov sa mali zvýšiť o 2,9 %.

Sektor energetiky však rast amerického hospodárstva naďalej brzdil. Tomuto odvetviu naďalej spôsobujú problémy vplyvy rozsiahlych škrtov firiem podnikajúcich v ropnom priemysle, ako sú napríklad spoločnosti Schlumberger a Halliburton. Výdavky na banský prieskum, ropné vrty a budovanie šácht totiž klesli o 68,3 %. Išlo o ich najvýraznejšie zníženie od druhého kvartálu roku 1986.

Súvisiace články

Aktuálne správy