Nekonečný konzum: Ako speňažiť starý mobil čo najlepšie

, MoneyTalks Foto: SITA

Je neskoré leto, čo znamená, že nás čaká nová telefónna sezóna. Ak všetko pôjde podľa predpovedí, najnovšia verzia iPhonu má byť uvedená na trh začiatkom septembra, pravdepodobne v krátkom časovom horizonte tak urobia aj iní výrobcovia, napr. Motorola, HTC a LG.

Aj keď momentálne nemáte v úmysle kupovať si nový mobil, je tu stále šanca, že raz budete chcieť predať ten starý. Predaj vášho aktuálneho telefónu dokáže pomôcť uhradiť časť nákladov pri kúpe nového. Pozrite si päť tipov, ktoré vám pomôžu dostať za „starú šunku“ čo najviac.

Správne načasovanie
Je to alfou omegou výhodného predaja. Vždy bude nával ľudí, ktorí sa nevedia dočkať, až budú držať v ruke svoj nový vysnívaný smartfón, ale ako sa zväčšuje množina týchto ľudí, cena starého telefónu padá. Ak teda chcete vytĺcť z predaja čo najviac, venujte pozornosť dátumu, kedy sa na trhu majú objaviť populárne novinky a inzerujte už tri až štyri týždne vopred. Ak sa vám predaj podarí za predaj zinkasovať najlepšou cenu, ale novinka ešte nedorazila, kúpte si lacný, „preklenovací“ model, ktorý môže neskôr slúžiť ako záložný.

Skontrolujte si cenu u bazáristov
Najrýchlejší spôsob ako sa dostať k peniazom za starý mobil je ponúknuť ho do výkupu, teda obchodníkovi, ktorý sa už postará o jeho opätovný predaj. Jediné, čo musíte urobiť je, že pristanete na cenovú ponuku, ktorá je samozrejme nižšia, ako v prípade, že ho predávate na priamo.

Predávajte sami
Najviac získate, ak sa rozhodnete celý obchod manažovať sami. Buď na inzerát, alebo prostredníctvom známych lokálnych, alebo medzinárodných aukčných portálov. Opäť platí, tak ako aj pri výkupe, že nemusíte dostať vyplatenú sumu, ktorú požadujete. Nikto sa na inzerát neozve, alebo nikto neprihodí v elektronickej aukcii. Navyše aukčné weby si účtujú poplatky, ktoré by ste mali premietnuť do výslednej požadovanej ceny mobilu. Aj známy slovenský inzertný portál si účtuje poplatok, ak si želáte, aby vaša ponuka mala v mori podobných lepšiu pozíciu.

Zisťujte záujem vo svojom okolí
Online nie je jediný spôsob, ako si nájsť kupca. Ak sa vám nedarí získať sumu, ktorú ste si ppovedali, že nepodleziete, môžete skúsiť aj iné predajné kanály. Niekedy stačí aj oznam na výveske, ktorú ma pred očami miestna komunita, pričom je jedno, či ide o univerzitu, knižnicu, či klub. Predávať niekomu, koho poznáte, je zvyčajne ľahšie. Začnite tým, že svoj zámer oznámite rodine, priateľom a spolupracovníkom. Možno sa niekto chytí.

Spätné odkúpenie
Väčšina obchodníkov, ktorí sa zoberajú predajom mobilov z druhej ruky, siahnu najradšej po novších modeloch telefónov v dobrom stave. To ale neznamená, že vaše staré alebo poškodené telefóny sú bezcenné. Stále je tu určitá možnosť dostať zaň primeranú hotovosť, aj keď u nás väčšinou končia v elektroodpade. Riešenie sa nazýva ecoATM, čo je automatizovaný výkup v podobe bankomatu. Do stroja vpustíte svoj starý mobil, ten ho zoskenuje a ponúkne výkupnú cenu. Ak súhlasíte, môžete si vybrať na mieste hotovosť. V niektorých prípadoch aj samotní obchodníci ponúkajú program

+1 Ešte než predáte
Aj keď sú to bežné opatrenie, pre mnohých žiaľ samozrejmé nie sú. Zálohujte si osobné údaje, všetky fotografie, videá aj MP3 preneste do počítača alebo na externý pevný disk. Vymažte všetko prostredníctvom obnovenia továrenského nastavenia telefónu. Neposielajte nikomu nič na dobré slovo. Aj dobierka je často ošemetná záležitosť, nie je vôbec výnimkou, keď si „nažhavený“ zákazník kým mu telefón poštou príde, nakoniec rozmyslí a vám nezostane nič iné, len zaplatiť poštovné poplatky. Omnoho výhodnejšie je žiadať sumu vopred na účet a následne vybaviť dodanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy