Trend nárastu počtu turistov by mal na Slovensku pokračovať celý rok

Slovensko ako krajina má v rámci cestovného ruchu čo ponúknuť turistom. Dôkazom toho je podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Františka Palka 10-% medziročný nárast počtu turistov, ktorí strávili na Slovensku dovolenku v prvom polroku tohto roka.
Odhaduje pritom, že počty dovolenkárov by sa mali zvyšovať aj naďalej. „Predpokladáme, že celý rok bude tento trend pokračovať,“ avizoval Palko na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
Za prvých šesť mesiacov tohto roka na Slovensku dovolenkovalo podľa údajov Štatistického úradu SR takmer 1,9 milióna cestovateľov. Z toho bolo 1,16 milióna Slovákov a približne 734.000 turistov zo zahraničia. Týmto návštevnosť Slovenska v prvom polroku prekonala aj rekordný rok 2013.
Za nárastom počtu návštevníkov možno podľa Palka okrem iného hľadať aj spoločné aktivity Slovenska v rámci krajín V4 na vzdialených trhoch. „Tým pádom k nám chodia turisti, ktorí neprichádzajú len na Slovensko, ale aj do Maďarska, Poľska a do Česka,“ vymenoval Palko.
Slovensko by sa pritom podľa neho chcelo zamerať napríklad aj na ázijský trh či Latinskú Ameriku. Teší ho však aj nárast dovolenkárov z arabských krajín po spustení leteckej linky do Dubaja. Čo sa týka možných rezerv v oblasti turizmu, dôležité je podľa štátneho tajomníka zlepšiť kooperáciu medzi oblastnými organizáciami cestovného ruchu, aby viac komunikovali a kooperovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy