Ukrajina sa s veriteľmi dohodla na odpísaní dlhu

Informovala o tom ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková s tým, že dohoda v princípe obsahuje odpísanie 20 % istiny dlhu v hodnote približne 18 mld. USD.

Ukrajina dosiahla dohodu s veriteľmi, ktorá je obojstranným víťazstvom. Vo svojom stanovisku to uviedla ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková s tým, že dohoda so skupinou najväčších veriteľov v princípe obsahuje odpísanie 20 % istiny dlhu v hodnote približne 18 mld. USD. Táto dohoda je v súlade s cieľmi, ktoré má Ukrajina splniť v rámci dohody s Medzinárodným menovým fondom. „Každý vyšiel z tejto dohody dobre… Nie je to jednostranné víťazstvo, ale situácia „win-win“,“ vyhlásila ministerka. „Všetci sa teraz posunieme vpred bez toho, aby sa na hodnotu dlhopisov vzťahovalo akékoľvek ďalšie riziko,“ dodala.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vo štvrtok avizoval, že Ukrajina dostala „dobré finančné správy“. Na štvrtok zároveň zvolal mimoriadne zasadnutie vlády. Ukrajinská vláda čelí diere vo financovaní vo výške 15 mld. USD.

Tento týždeň sa objavili informácie, že Ukrajina je blízko k dohode so skupinou najväčších veriteľov o reštrukturalizácii dlhu. Súčasťou reštrukturalizačného plánu je podľa novín Wall Street Journal aj odpísanie 20 % istiny z dlhu vo výške približne 19 mld. USD. Noviny Wall Street Journal o tom informovali v pondelok s odvolaním sa na svoje zdroje. Rokovania sa ťahali viac ako päť mesiacov, pričom problémovou témou bola práve otázka toho, či by sa mal ukrajinský dlh odpisovať, prípadne v akej výške. Trhy však už nejaký čas špekulovali o dohode, ktorá zahŕňa odpis vo výške 20 %. Ide o polovicu toho, čo Ukrajina pôvodne žiadala.

(1 EUR = 1,1402 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy