Analytici potvrdili odhad rastu HDP na úrovni cez 3 %

Slovenské hospodárstvo by malo podľa augustových prognóz bankových analytikov v tomto roku posilniť o 3,1 %, v budúcom roku by mal ekonomický rast zrýchliť na 3,4 %.

Analytici komerčných bánk svoje očakávania týkajúce sa hospodárskeho rastu na Slovensku v auguste nemenia. Rovnako ako v júli naďalej predpokladajú, že ekonomika krajiny v tomto a budúcom roku porastie vyše 3-percentným tempom. Podľa aktuálnych prognóz by tak hrubý domáci produkt Slovenska mal v tomto roku stúpnuť o 3,1 %, v budúcom roku by mal rast zrýchliť na 3,4 %.

Ako ďalej vyplýva z augustového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi analytikmi komerčných bánk, rozdielny vývoj ako pred mesiacom však očakávajú vo vývoji inflácie. Kým pre tento rok znížili koncoročný odhad rastu spotrebiteľských cien podľa národnej aj európskej metodiky o 0,2 percentuálneho bodu na 0,4 %, pre rok 2016 očakávajú rast cien rýchlejší. Podľa národnej metodiky by mala inflácia dosiahnuť 1,6 %, oproti prognóze 1,4 % z júla. Predikciu harmonizovanej inflácie pre budúci rok analytici zvýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy