Podnikateľská dôvera vo Francúzsku sa zlepšila

Index celkovej podnikateľskej dôvery v krajine v auguste stúpol na úroveň 100 bodov z júlových 99 bodov

Celková podnikateľská dôvera vo Francúzsku sa v auguste dostala na najlepšiu úroveň za štyri roky a nečakane sa zlepšila aj nálada v priemyselnom sektore. Vyplýva to z prieskumu štatistického úradu krajiny INSEE, ktorý o tom informoval vo štvrtok. Index celkovej podnikateľskej dôvery stúpol na úroveň 100 bodov z júlových 99 bodov, čiže sa dostal najvyššie od augusta 2011. Index nálady v priemyselnom odvetví nečakane vzrástol na úroveň 103 bodov z júlových 102 bodov. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters pritom v priemere očakávali, že klesne na 101 bodov.

Ďalší prieskum štatistického úradu INSEE však ukázal, že priemyselné firmy vo Francúzsku v súčasnosti plánujú zvýšiť investície v tomto roku iba o dve percentá. V rámci predošlého takéhoto prieskumu v apríli pritom plánovali zvýšiť investície o sedem percent. Francúzska socialistická vláda dúfa, že zotaveniu ekonomiky pomôžu podnikateľské investície. Hospodársky rast krajiny totiž sa totiž v druhom štvrťroku zastavil vzhľadom na slabé spotrebiteľské výdavky.

Francúzsky minister financií Michel Sapin uviedol, že zlepšenie podnikateľskej nálady naznačilo, že slabosť ekonomiky v druhom kvartáli bola iba dočasná. „Tieto prieskumy podporujú našu prognózu, ktorá predpokladá rast ekonomiky v roku 2015 o jedno percento a oživenie tvorby pracovných miest,“ uviedol Sapin vo vyhlásení.

Súvisiace články

Aktuálne správy