Španielska ekonomika rástla v 2. kvartáli najrýchlejšie za 8 rokov

Španielska ekonomika rástla v 2. kvartáli najrýchlejšie za 8 rokov. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace od apríla do konca júna 2015 medzikvartálne zvýšil o 1 %, potvrdil dnes španielsky štatisticky úrad INE svoj predbežný odhad. Podľa štatistikov je to najviac od 1. štvrťroka 2007, keď ekonomika rástla rovnakým tempom. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Španielska ekonomika vzrástla už ôsmy kvartál po sebe. Jej motorom bola spotreba rovnako ako investície a export. V prvých troch mesiacoch tohto roka si štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny polepšila o 0,9 %. Vláda počíta za celý rok 2015 so zvýšením HDP o 3,3 %.
V medziročnom porovnaní HDP v 2. kvartáli stúpol o 3,1 % po 2,7-% náraste v prvých troch mesiacoch. To bol najprudší medziročný rast od posledného štvrťroka 2007, keď dosiahol 3,6 %.
Šance, že rast ekonomiky bude pokračovať v nastúpenom trende, nie sú malé. Španielsko je mimoriadne obľúbenou turistickou destináciou. V júli sa počet návštevníkov medziročne zvýšil o 6,3 % na rekordných 8,8 milióna. Turizmus, na ktorý pripadá približne 11 % HDP, by tak mohol prispieť k zotavovaniu ekonomiky.
Nezamestnanosť však aj napriek rastu hospodárstva zostáva vysoká. Jej miera sa aktuálne nachádza na úrovni 22,5 %, čo je dvojnásobok v porovnaní s priemerom v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy