Čínska burza zaznamenala najprudší rast za dva mesiace

Šanghaj/Frankfurt nad Mohanom/Londýn 27. augusta (TASR) - Čínske akciové trhy sa dnes výrazne oživili a zaznamenali najvyšší rast za 8 týždňov.

Šanghaj/Frankfurt nad Mohanom/Londýn 27. augusta (TASR) – Čínske akciové trhy sa dnes výrazne oživili a zaznamenali najvyšší rast za 8 týždňov. Posilnili aj ostatné ázijské trhy, ktoré nasledovali stredajší (26. 8.) príklad Wall Street. V pluse dnes otvorili aj európske burzy. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Lokálni aj zahraniční investori dnes vo veľkom nakupovali čínske akcie, ktoré sú aktuálne relatívne lacné. Počas uplynulého týždňa sa totiž hlavné akciové indexy v krajine prepadli o vyše 20 %. Obchodníci však upozorňujú na to, že kedykoľvek sa opäť môže spustiť náhly výpredaj. Investori totiž znižujú svoju zadlženosť a vyhliadky čínskej ekonomiky zostávajú slabé.
Blue-chipový index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy kótované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, dnes vyskočil o 6 % na 3205,64 bodu. Kľúčový šanghajský index Composite si pripísal 156,30 bodu alebo 5,4 % a uzavrel na úrovni 3083,59 bodu. Oba index zaznamenali najprudší rast za takmer dva mesiace.
Dnes posilnili aj akciové trhy v Japonsku, Južnej Kórei, Hongkongu, Austrálii a v ďalších krajinách ázijsko-pacifického regiónu.
Zotavovanie čínskej burzy podporilo aj európske indexy. S výrazným plusom dnes otvorila napríklad nemecká burza. Kľúčový index Dax vzrástol o 2,7 % na 10.262 bodov. Paneurópsky index FTSEurofirst 300, ktorý v stredu stratil 1,9 %, dnes po otvorení posilnil o 2,4 % rovnako ako index blue-chipov z eurozóny Euro STOXX 50.

Súvisiace články

Aktuálne správy