Hospodársky rast krajín OECD sa v 2. kvartáli spomalil na 0,4 %

Ekonomika štátov zoskupených v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zaznamenala v 2. kvartáli mierne spomalenie tempa rastu. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje OECD.
Kombinovaný reálny hrubý domáci produkt (HDP) členských krajín OECD vzrástol v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,4 % po 0,5-% raste v 1. štvrťroku. Medziročne sa tempo rastu udržalo na úrovni z 1. štvrťroka, teda na 2 %.
Najvýraznejší medzikvartálny rast spomedzi siedmich najväčších ekonomík dosiahla ekonomika Británie a Spojených štátov. Britská vzrástla v 2. kvartáli oproti prvým trom mesiacom tohto roka o 0,7 % a ekonomika USA o 0,6 %.
Tieto ekonomiky vykázali najvyššie tempo rastu aj v medziročnom porovnaní. Hospodárstvo Británie vzrástlo o 2,6 % a USA o 2,3 %.
Nemecká ekonomika zaznamenala oproti spomínaným dvom krajinám miernejšie tempo rastu, keď v 2. štvrťroku vzrástla medzikvartálne iba o 0,4 %. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ale evidovala zrýchlenie, keďže v 1. štvrťroku oproti poslednému kvartálu minulého roka vzrástla o 0,3 %.
Naopak, ekonomika Japonska v 2. štvrťroku medzikvartálne klesla o 0,4 % a ekonomika Francúzska vykázala nulový rast. Čo sa týka Talianska, ekonomika síce opäť zaznamenala rast, no pomalší než v predchádzajúcom kvartáli. Zatiaľ čo v 1. štvrťroku vzrástla medzikvartálne o 0,3 %, v 2. štvrťroku to bolo len o 0,2 %.
Rast v celej Európskej únii zotrval na úrovni 0,4 % z 1. kvartálu, zatiaľ čo v prípade eurozóny sa mierne spomalil. Kým v 1. štvrťroku dosiahol 0,4 %, v 2. kvartáli to bolo 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy