Dánsko-nemecký tunel sa omeškáva, Dánsko však projekt nezruší

Dánsky minister financií Claus Hjort Frederiksen dnes dementoval správy médií, že Dánsko sa pravdepodobne vzdá projektu výstavby tunela medzi dánskym ostrovom Lolland a nemeckým ostrovom Fehmarn. Informovala o tom agentúra DPA.
„Zistil som, že v tlači sa objavili špekulácie o Fehmarnskom spojení. Na to neexistuje jediný dôvod,“ povedal minister dánskej tlačovej agentúre Ritzau. „Vláda, samozrejme, neplánuje projekt zrušiť.“
Pôvodné plány počítali s dokončením 19-kilometrového tunela v roku 2021, medzičasom sa termín presunul na rok 2024. V skutočnosti sa však môže dokončenie ešte viac posunúť. Pri plánovaní musia schvaľovacie úrady zohľadniť 3100 pripomienok, z čoho z dánskej strany pochádza len 30. Podľa nemeckých úradov môže dôjsť k podstatným zmenám v projekte z hľadiska ochrany prírody a životného prostredia.
Výstavbu tunela financuje iba Dánsko a posledný odhad nákladov hovoril o sume 7,4 miliardy eur. Nemecko musí zaplatiť len pripojenie tunela na vlastnom území, čo by podľa spolkového ministerstva dopravy malo stáť 2,2 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy