Ekonómovia predpokladajú návrat Švajčiarska do recesie

Švajčiarska ekonomika pravdepodobne opäť skĺzne do recesie, prvej za šesť rokov. Predpoklad ekonómov by Švajčiarsko mohlo potvrdiť v piatok 28. augusta. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá uskutočnila prieskum na vzorke 12 analytikov.
Analytici odhadujú, že ekonomika Švajčiarska zaznamenala v 2. štvrťroku medzikvartálny pokles o 0,1 %. Ak sa ich odhad potvrdí a údaje za 1. štvrťrok, ktoré uvádzajú pokles hospodárstva o 0,2 %, nebudú revidované z mínusových hodnôt smerom nahor, bude to znamenať prvú recesiu od roku 2009.
Ekonómovia však predpokladajú, že tento stav, ktorý je dôsledkom posilnenia švajčiarskeho franku, nebude dlho trvať. „Je vidieť, že silný frank si vyžiadal svoju daň, no ešte koncom januára sme odhadovali, že dôsledky jeho posilnenia budú pre ekonomiku omnoho dramatickejšie,“ povedal riaditeľ švajčiarskeho ekonomického inštitútu KOF Jan-Egbert Sturm.
Švajčiarska centrálna banka v januári zrušila strop na rast kurzu franku, ktorým podporovala proexportne orientovanú ekonomiku. Po ukončení tejto politiky, ktorá bola podľa banky príliš nákladná, frank oproti euru okamžite prudko posilnil.
To spôsobilo nemalé problémy. Firmy začali prepúšťať, zmrazili alebo znížili platy či zvýšili počet pracovných hodín. Silný frank okrem toho odradil veľký počet turistov od návštevy krajiny a obchody pozdĺž švajčiarskych hraníc stratili časť zákazníkov, ktorí začali chodiť na cenovo výhodnejšie nákupy do susedných krajín ako Francúzsko, Nemecko a Taliansko. Posilnenie švajčiarskej meny najviac pocítili známi výrobcovia hodiniek ako Swatch a Richemont, nakoľko veľká časť produkcie sa musí realizovať vo Švajčiarsku, aby výrobky mohli niesť označenie „Swiss Made“.
Domáca ekonomika podporená rastúcim realitným trhom ale problémy firiem orientovaných na export ustála. Najväčší pokles spotrebiteľských cien od roku 1959 zvýšil kúpnu silu obyvateľstva a mzdy zaznamenali v 2. kvartáli rast.
„Nedá sa povedať, že by sme túto situáciu pociťovali ako skutočnú recesiu,“ povedal Daniel Kalt, hlavný ekonóm švajčiarskej banky UBS pre domáci trh. „Je to len mierna recesia, nakoľko domáca časť ekonomiky dokázala šok spôsobený posilnením franku zmierniť,“ dodal. Čo sa týka najnovšieho vývoja na čínskom akciovom trhu, ktorý v posledných dňoch prudko padá, ekonómovia uviedli, že zatiaľ je príliš skoro odhadovať, aký to na ekonomiku Švajčiarska bude mať vplyv. Kurz franku ale v poslednom období oslabuje a navyše aj vyhliadky v oblasti dopytu v eurozóne sú pozitívne, takže mnohí predpokladajú, že za celý rok 2015 by ekonomika krajiny mala nakoniec zaznamenať rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy