Hviezda centrálnych bankárov: To, čo sa deje, nie je len prípad Číny

, BBC Foto:SITA

Nestretáte každý deň človeka formátu Raghurama Rajana. Táto "hviezda centrálnych bankárov", či "Bond bankovníctva" sa snaží oživiť indickú ekonomiku, dostať ju z depresie a premeniť v jednu z najrýchlejšie rastúcich v dnešnom svete.

Snaží sa to dosiahnuť tým, že vylepšuje devízové rezervy krajiny, dôsledne sleduje infláciu a znižuje úrokové sadzby, len keď to považuje za absolútne nevyhnutné. Ale nedávne turbulencie na čínskych akciových trhoch dali aj tomuto zvyčajne optimistickému centrálnemu bankárovi dôvod na zamyslenie.

"Každý nepriaznivý vývoj po celom svete nejakým spôsobom vplýva na zvyšok sveta," povedal pre verejnoprávnu BBC. "Najskôr to ovplyvní finančné trhy, neskôr obchodovanie. Je to niečo, čo každého znepokojuje. Ale musíte byť opatrní, ak by ste chceli všetko prisudzovať Číne, existuje celý rad obáv ohľadom toho, kedy sa úrokové sadzby konečne normalizujú v celom svete. A je tu tiež celý rad otázok o tom, či niektoré trhy nie sú jednoducho príliš nadhodnotené."

Rajan je jedným z mála, ktorí presne predvídali globálnu finančnú krízu v roku 2008. V tom čase sa mnohí posmievali obavám a ponurým vyhliadkam, ktoré sa ale nakoniec celkom presne naplnili. Tentoraz ale neverí, že je pred nami finančná kríza. "Na základe toho, čo som videl doteraz, neexistuje žiaden vážny dôvod domnievať sa, že sme na pokraji ďalšej krízy. Ale musíme byť v strehu ohľadom niektorých z tých nestabilít, ktoré sa vytvorili."

A práve niektoré z týchto jestvujúcich nestabilít sú mimoriadne blízko, možno aj bližšie než by chcel Rajan pripustiť. Indická ekonomika môže rásť rýchlejším tempom ako v Číne, ale niektoré časti reálnej ekonomiky už dnes majú pocit takéhoto rastu. Ďalším faktorom je počasie, aj keď poľnohospodárstvo tvorí len 17 %  ich ekonomiky, zhruba polovicu indickej populácie živí poľnohospodárstvo, a monzúny sú kľúčovým faktorom v tom, či sa zvýši dopyt na vidieku, alebo nie.

Rajan sa dostal po politický aj priemyselný tlak aby kvôli podpore rastu začal so znižovaním úrokových sadzieb. Doteraz tomu odolával až obdivuhodne dobre i keď ju znížil trikrát v minulom roku.

On sám sa zmieňuje o výzvach centrálnych bankárov, ktorých úlohou je fixovať svoju ekonomiku. "Mal som mierne obavy z tej nesmiernej záťaže ktorú musia niesť centrálne banky, a myslím, že je úplne legitímne v určitom okamihu vyhlásiť, že centrálne banky nemôžu túto záťaž niesť sami," odpovedal na otázku, čo by robil ak by stál na čele čínskej centrálnej banky. "V skutočnosti nemusíme mať nástroje na to všetko, čo sa od nás vyžaduje. Nežiadajte, aby sme robili viac, pretože v určitom okamihu sme sa dostali do bodu, kedy môžu dôsledky našich krokov spôsobiť viac zlého ako dobrého," vyjadril sa Rajan pre BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy