Svetový obchod za prvý polrok: Najväčší prepad za šesť rokov!

, FT Foto: thinkstock

Celosvetový obchod zaznamenal v prvej polovici tohto roka najhorší prepad od začiatku finančnej krízy. Holandský úrad pre analýzu hospodárskej politiky spočítal, že za tri mesiace do konca júna sa objem svetového obchodu v porovnaní s prvým štvrťrokom znížil o 0,5 percenta, zatiaľ čo pokles v prvom štvrťroku po spresnení dát predstavoval 1,5 percenta. Prvý polrok tak bolo najhorší od roku 2009, keď sa medzinárodný obchod kvôli finančnej kríze úplne zrútil.

V júni sa obchod síce zotavil a zaznamenal rast o dve percentá, analytici však upozorňujú, že mesačné údaje sú nestabilné a lepší obraz o vývoji obchodu podávajú údaje za dlhšie časové obdobie. "Prvých šesť mesiacov roku 2015 bolo veľmi zlých," povedal podľa denníka Financial Times hlavný ekonóm Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Robert Koopman.

WTO očakáva, že tento rok objem globálneho obchodu vzrastie o 3,3 percenta, ale vzhľadom k doterajšiemu vývoju možno čakať, že v najbližších týždňoch vydá aktualizovanú predpoveď. Podľa Koopmana za tohtoročný pokles môže hlavne zastavenie procesu zotavovania v Európe a spomalenie hospodárskeho rastu v Číne. Upozornil, že medzi jednotlivými krajinami panujú značné rozdiely. Solídny rast v niektorých krajinách tak vyrovnáva slabý rast v iných. Je tiež podľa neho zrejmé, že v globálnej ekonomike sa odohrávajú štrukturálne zmeny, čo znamená, že globálny obchod zrejme zostane slabý ešte nejaký ten čas.

Štrukturálny vplyv na globálny obchod má snaha Číny zmeniť svoju ekonomiku tak, aby bola menej závislá na exporte a naopak sa viac sústredila na domácu spotrebu, dodal Koopman. Zmeny sú aj v Spojených štátoch, ktoré sa stali čistým vývozcom energií. Vplyv tam ale má aj postoj výrobcov, ktorí sa rozhodli skrátiť dodávateľské reťazce, kvôli čomu presúvajú výrobu. "V globálnej ekonomike sa odohrávajú zmeny a práve v rámci obchodu je ich vidieť najviac," dodal Koopman. Aj keď obchod spomaľuje, a kopíruje tak vývoj hrubého domáceho produktu, zostáva podľa Koopmana stabilnou súčasťou globálnej ekonomiky. Vývoz tovaru sa na svetovom HDP podieľa stabilne zhruba jednou tretinou.

Súvisiace články

Aktuálne správy