Maďarsko stále plánuje schodok rozpočtu vo výške 2,4 % HDP

Deficit rozpočtu krajiny na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu je podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva realistický napriek pomalšiemu rastu ekonomiky, ako sa očakávalo

Maďarský rozpočet je na správnej k ceste k dosiahnutiu cieľa, podľa ktorého bude jeho deficit za tento rok na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), hoci ekonomika krajiny v druhom kvartáli rástla pomalšie, ako sa očakávalo. Povedal to v stredu štátny tajomník maďarského ministerstva hospodárstva Péter Banai. „Na základe údajov za prvých sedem mesiacov sa zdá, že plánovaný deficit vo výške 2,4 % je realistický,“ povedal Banai.

Štátny tajomník maďarského rezortu hospodárstva dodal, že najväčším zdrojom neistoty pre zvyšok roka je dosah krízy akciového trhu v Číne. Ak táto kríza bude pretrvávať, môže to podľa Banaia ovplyvniť maďarské finančné trhy a širšiu ekonomiku. „Osobne považujem toto za väčšie riziko ako skutočnosť, že ekonomika v druhom štvrťroku vzrástla iba o 2,7 %,“ konštatoval štátny tajomník.

Maďarsko v júli vykázalo deficit štátneho rozpočtu v sume 70,8 mld. forintov (HUF). Schodok rozpočtu za január až júl je vo výške 894,1 mld. HUF. Deficit založený na toku hotovosti sa tak za január až júl dostal takmer na úroveň celoročného plánu v sume 902,4 mld. HUF. Ministerstvo hospodárstva však uviedlo, že výdavky rozpočtu sa uhrádzali vopred počas prvého polroka.

(1 EUR = 312,31 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy