Čistý zisk Sberbank za druhý kvartál prekonal očakávania

Za apríl až jún najväčšia ruská banka vykázala čistý zisk 54,6 mld. rubľov (RUB), analytici očakávali, že bude v objeme 41,2 mld. RUB

Ruská banka Sberbank, ktorá je najväčším peňažným ústavom v krajine, v druhom štvrťroku dosiahla čistý zisk v sume 54,6 mld. rubľov (RUB). Týmto výsledkom banka prekonala očakávania analytikov, ale napriek tomu bol jej čistý zisk v porovnaní s aprílom až júnom minulého roka nižší o 44 %. Analytici odhadovali, že Sberbank za druhý kvartál tohto roka vykáže čistý zisk v objeme 41,2 mld. RUB. V druhom štvrťroku vlaňajška bol na úrovni 97,5 mld. RUB.

Sberbank, podobne ako iné veľké ruské štátne banky, čelí západným sankciám pre rolu Ruska v konflikte na Ukrajine. Západné sankcie spôsobili, že ruské banky sa stali viac závislé od fondov, ktoré im poskytuje centrálna banka krajiny. Je to však v období, keď sú domáce úrokové sadzby vysoké. Banku poškodilo aj oslabenie ekonomiky, ktoré vyvolalo rast objemu zlých úverov.

Po akvizícii 100 % akcii Volksbank International ruskou Sberbank v roku 2012 začala VOLKSBANK Slovensko, a.s., od 15. februára 2013 fungovať pod novou značkou – Sberbank Slovensko, a.s. Hlavným akcionárom Sberbank Slovensko je rakúska spoločnosť Sberbank Europe AG. 100 % akcionárom Sberbank Europe AG je Sberbank Ruska.

(1 EUR = 79,6550 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy