Európske akcie začali dnešné obchodovanie poklesom

Európske akcie dnes otvorili obchodovanie s poklesom a nasledujú ostatné trhy. Obavy z prudkého spomalenia čínskej ekonomiky totiž pretrvávajú. Najviac oslabujú bankové a ťažobné tituly. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Paneurópsky index FTSEurofirst 300, ktorý si v utorok (25. 8.) pripísal 4,3 %, dnes ráno klesol o 2 % rovnako ako index blue-chipových akcií z eurozóny Euro STOXX 50. FTSEurofirst, ktorý môže v auguste zaznamenať najprudší mesačný pád od roku 2002, v pondelok (24. 8.) klesol najviac od novembra 2008. V utorok sa opäť oživil, keď pozitívne zareagoval na uvoľnenie menovej politiky v Číne.
Kľúčový nemecký index sa dnes dopoludnia znížil o 1,06 % na 10.020,99 bodu. Index zostáva okolo 20 % pod svojím historickým maximom dosiahnutým v apríli. Index stredne veľkých firiem Mdax klesol o 0,45 % na 19.212,28 bodu a technologický index TecDax oslabil o 0,45 % na 1652,30 bodu.
Utorkové zotavenie európskych akcií treba zatiaľ chápať len ako dočasné posilnenie na klesajúcom trhu, uviedol vo svojom dnešnom komentári analytik nemeckej krajinskej banky Helaba Christian Schmidt. Dodal, že tento scenár potvrdzuje aj vývoj na Wall Street. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial sa v utorok začal tiež najprv zotavovať a nakoniec ukončil obchodovanie v mínuse.

Súvisiace články

Aktuálne správy