Francúzsko sľubuje zníženie daní z príjmov

Minister financií Michel Sapin vyhlásil, že zdanenie pracovných príjmov je to, čo občanov krajiny v posledných rokoch poškodzuje najviac

Francúzsky minister financií Michel Sapin signalizoval, že sľúbené zníženie daní v rámci budúcoročného rozpočtu krajiny sa sústredí skôr na dane z príjmov ako na iné dane. Redukcia daní z príjmov uprednostní voličov so strednými príjmami a mohla by znamenať, že Paríž nezrealizuje progresívnejšie zníženie sociálnych odvodov, ktoré si želá časť ľavicového krídla Socialistickej strany prezidenta Francoisa Hollandea.

„Zdanenie pracovných príjmov je to, čo občanov v posledných rokoch poškodzuje najviac,“ povedal Sapin pre rozhlasovú stanicu RTL. Zopakoval pritom, že zníženie daní sa vykompenzuje škrtmi vo výdavkoch s cieľom udržať správne smerovanie francúzskeho rozpočtu. Paríž plánuje v tomto roku zredukovať deficit rozpočtu na úroveň 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku na 3,3 % HDP. V roku 2017 už chce Francúzsko deficit rozpočtu pod úrovňou 3 % HDP, ktorá je podľa pravidiel Európskej únie maximálne prípustná.

Francúzsky prezident Hollande vyhlásil, že na budúci rok sa zdanenie domácností v krajine v každom prípade zníži, a to vďaka očakávanému oživeniu ekonomického rastu. V druhom kvartáli tohto roka však francúzske hospodárstvo podľa údajov štatistického úradu INSEE stagnovalo. Nenaplnila sa tak prognóza, že ekonomika krajiny za apríl až jún posilní o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy