Ceny ropy pokračujú v raste, americká WTI sa obchoduje pod 40 USD/barel

Ceny ropy dnes ráno pokračujú v raste, keď nadviazali na utorkové (25. 8.) oživenie. Americká WTI sa naďalej obchoduje pod úrovňou 40 USD (34,76 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.31 SELČ predával po 39,61 USD. To je o 30 centov viac ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 1,07 USD alebo 2,8 % a uzavrel na úrovni 39,31 USD za barel. Októbrový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel o 33 centov na 43,54 USD za barel.

Na začiatku týždňa sa ceny ropy prepadli na najnižšie úrovne za 6,5 roka. Dôvodom boli obavy z prudkého ochladenia čínskej ekonomiky. Zdá sa, že turbulencie na finančných trhoch z posledných dní vyvolaných obavami týkajúcimi sa Číny sa opäť upokojili. Po prekvapivom utorkovom znížení úrokových sadzieb v Číne dnes najdôležitejšie akciové ázijské trhy rástli. Všeobecné oživenie podporilo aj ceny ropy, uviedli obchodníci.

Popoludní by trhu mohla dodať nové impulzy správa o stave ropných rezerv v USA. Experti počítajú s nárastom zásob o 1,45 milióna barelov. To by bolo už druhé zvýšenie rezerv po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy