Ak nechcete prísť o zisky, nesmie vás ovládnuť strach

, ADVFN;Pragmatic Capitalism Foto: SITA

Priveľa informácií, ktoré sa na nás valia zo všetkých strán, z nás lepších investorov neurobia. Skôr naopak. Všetky tie negatívne správy, ktoré nás obklopujú, vyvolávajú emócie, ktoré nakoniec rozhodujú za nás. A pripravujú nás o výnosy.

Samozrejme, že prísun dostatku informácií je v každom smere kľúčový, skôr je potrebné vyvarovať sa iracionálneho správania. To sa ľahko povie, ako urobí. Hlavne ako už na trhoch "tečie krv", čo sa už opakuje takmer rok čo rok. Finančný svet je nebezpečný, rovnako ako ten skutočný. Investori by si už na to mohli zvyknúť. Čoraz častejšie sa stávajú svedkami udalostí, ktoré síce vyzerajú hrozivo, ale v konečnom dôsledku je ich vplyv menej výrazný, ako sa očakávalo. Spomeňme si napríklad na taký flash crash z mája 2010, na japonskú vlnu cunami, dlhový strop a s tým súvisiace zníženie ratingu USA zo strany S&P, nekonečný grécky príbeh, krízu na Cypre a ďalšie problémy v Európe. Alebo na rok 1998, kedy sa rozvíjajúce sa trhy prepadli o 40 %, komodity o štvrtinu, dolár mal za sebou posilnenie o 20 % oproti väčšine svetových mien, Ázia vyzerala, ako by sa mala rozpadnúť, a všetci očakávali, aký to bude mať vplyv na USA. Akcie na trhoch v New Yorku po počiatočnom váhaní nakoniec stratili 18 %. A hoci situácia na prvý pohľad nevyzerala vôbec ružovo, nasledujúci rok bol pre hospodárstvo USA jedným z najlepších vôbec. HDP neskutočne rýchlo rástol a akcie stúpali hore, aby za rok a pol pridali ďalších 54 % a svoj raketový rast zastavili až po prasknutí internetovej bubliny.

Situácia sa opakuje a investori opäť raz reagujú prehnane. Predávajú akcie za nízke ceny, ktoré rozumnejším investorom vyriešia problém s doteraz vysokými cenami. Na chaosu zarobia tí s chladnou hlavou a prerobia všetci ostatní, ktorí sa nenechajú rozhodiť.

Ako sa teda zachovať? V zásade sa to celé dá zhrnúť do jedinej vety. Nikto okrem opčných a shortujících fajnšmekrov nemá rád rýchle a hlboké prepady na trhoch spojené s nervozitou, ale pre dlhodobých investorov sú korekcie aj výraznejšie poklesy pekným darčekom v podobe zľavového kupónu.

Nie je jedno, či ide o korekciu, alebo kolaps trhu
Kolaps trhu znamená medvedí trh so všetkým čo k tomu patrí. Máva to väčšinou jasný dôvod. Internetová bublina spľasla, trh hypoték sa zrútil, pretože nemal solídny základ, a tak ďalej. Podobnou témou by v posledných rokoch mohlo byť aj enormné zadlženie vyspelých ekonomík. Proti tomuto riziku ale v dohľadnom horizonte stále stojí odhodlaná armáda centrálnych bánk. Ak teda veríte, že nejde o úplný kolaps trhu, skôr akcie držte, prípadne využite hlbšie poklesy k nákupom.

Len žiadnu paniku
Panika je to, čo vás stojí peniaze. Kolaps trhu len výnimočne prichádza ako blesk z čistého neba, nie je preto rozumné predávať všetky akcie naraz pri prvom "zachvení". Výrazným prepadom väčšinou predchádza posun sentimentu smerom k pesimizmu. Osvedčenou stratégiou je predaj ziskových pozícií a navýšenie hotovosti.

Nakupujte pri poklesoch
Nikdy dopredu neviete, kedy sa prepad cien zastaví. Dokupujte preto len postupne, a to len vo chvíli, keď do čo najväčšej miery vylúčite totálny kolaps trhu. Odporúča sa mať pripravený nákupný zoznam pre prípad poklesu cien, a to s konkrétnymi vstupnými úrovňami. Vyberať až v čase, keď "v uliciach tečie krv", môže byť trochu hektické.

Hľadajte extra príležitosti
Panika sa vie pohrať aj s cenami veľmi konzervatívnych a "nudných" akcií. Keď taký nudný dividendový titul spadne o 10-15 %, mali by ste zbystriť pozornosť. Za nízke ceny môžete nakúpiť toho viac v menších objemoch a pomyselné sito si odložiť až na neskôr, kedy na trhu začne oživenie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy