Spomalenie čínskej ekonomiky môže oslabiť globálny obchod

Čínske akciové trhy sa nevyhli poklesu ani dnes. Podľa analytikov sa tak na akciových trhoch zvyšuje neistota. Navyše, oslabenie rastu tamojšej ekonomiky sa môže podpísať pod oslabenie globálneho obchodu a následne mať vplyv aj na európskych obchodných partnerov Číny.
„Spomalenie čínskej ekonomiky, najmä priemyslu, môže ďalej podporiť pokles cien komodít na svetových trhoch, čo môže oslabiť globálny obchod a následne mať dosah aj na obchodných partnerov Číny, vrátane Európskej únie,“ skonštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Ako však ďalej uviedla, podľa Svetovej banky by pomalší rast čínskej ekonomiky mal mať výraznejší vplyv na rozvíjajúce sa ekonomiky ako na rozvinuté. „Slovensko by vplyv čínskeho vývoja pocítilo skôr sekundárne, cez hlavných obchodných partnerov, najmä Nemecko. Momentálne je takéto riziko pre Slovensko však menej výrazné a aj nemecká Bundesbank upokojuje situáciu,“ predpokladá Muchová s tým, že vývoj v Číne ostáva rizikom, avšak podľa Bundesbank by Nemecko malo tento rok zaznamenať stabilný rast s podporou domáceho ako aj zahraničného dopytu.
Ako skonštatoval analytik spoločnosti X-Trade Brokers Jiří Tyleček, Európa je na Čínu naviazaná hlavne ťažobným priemyslom, strojárenským a automobilovým priemyslom. „Spoločnosti z týchto oblastí zaznamenali v uplynulých seansách dramatické pády. Tempo čínskej ekonomiky sa spomaľuje, ale razancia pohybov na finančných trhoch je výrazne vyššia a straší globálne trhy vrátane Európy,“ tvrdí Tyleček s tým, že čínska obchodná bilancia je závislá od dianí v reálnej ekonomike a zatiaľ by nemala byť výrazne ovplyvnená.
Analytici sa tak zhodujú v tom, že turbulencie na akciových trhoch zvyšujú neistotu. „Devalvácia jüanu situáciu komplikuje tiež, pretože lacnejší dovoz z Číny znižuje inflačné tlaky v USA aj v Európe. ECB momentálne ponecháva svoju menovú politiku uvoľnenú a snaží sa tým posilniť rast ekonomík eurozóny, ako aj zvýšiť slabú infláciu,“ dodala Muchová.
Obeťou poklesu čínskych trhov je však podľa odborníkov zo Saxo Bank americký dolár. „Negatívny sentiment sa po tom, ako v piatok (21.8.) poklesli hlavné americké indexy, ďalej zvyšuje. To predznamenáva ďalšie tlaky v prospech eura a jenu a v neprospech amerického dolára,“ doplnil vedúci oddelenia menovej stratégie v Saxo Bank John Hardy.
Pre problémy v Číne analytici neodporúčajú ani obchodovať s energiami a surovinami. „Čína je totiž stredobodom pozornosti a nervozita investorov sa bude prelievať aj do sektora energií,“ skonštatoval hlavný akciový stratég Saxo Banke Peter Garnry.
Naopak, dobré investičné príležitosti by mohli investori nájsť v technologickom sektore. „Dobrou príležitosťou by mohli byť kvalitné firmy, ktorých sa súčasná situácia príliš netýka. Technologický sektor by mohol byť správnou voľbou. Nezabúdal by som ani na defenzívne dividendové akcie, i keď ich potenciál rastu bude v prípade pozitívnej korekcie nižší,“ doplnil Tyleček.
Investori s napätím očakávajú tiež, či nejaké kroky podnikne čínska centrálna banka. „Uvažuje sa o tom, že centrálna banka by mohla už skoro znížiť úrokovú mieru o 50 bodov a s cieľom povzbudiť domáce akciové trhy by mohla začať s kvantitatívnym uvoľňovaním na čínsky spôsob. Každý krok banky by mal značný vplyv na trhy a preto je očakávaný s napätím,“ dodal vedúci oddelenia aktív s pevnými výnosmi v Saxo Bank Simon Fasdal.
Hlavný index šanghajskej burzy stratil v pondelok (24.8.) okolo 8,5 %. Za prepadom čínskeho akciového trhu pritom možno hľadať niekoľko dôvodov. Okrem spomalenia tamojšej ekonomiky je na vine aj spľasnutie akciovej bubliny. „Od júna 2014 do júna 2015 vzrástli čínske akciové indexy o viac než 150 %, pričom reálna ekonomika v rovnakom období zaznamenala spomalenie rastu na druhú najnižšiu úroveň od konca roku 2001. Rast priemyselnej produkcie dosiahol v júli tohto roka jeden z najhorších výsledkov od roku 1991 a výrazný trend spomalenia zaznamenala aj ziskovosť čínskych priemyselných firiem,“ vysvetlil hlavný analytik Sberbank pre strednú a východnú Európu Vladimír Vaňo.

Súvisiace články

Aktuálne správy