Brutálny pondelok v grafike: Ázijský prepad sa rýchlo presunul do Európy aj Ameriky

, businessinsider Foto: SITA

Svet je oficiálne v strede korekcie trhu. Akcie už hlásia prepad všade, najnovšie správy z Číny len potvrdzujú, že zatiaľ svetlo na konci tunela nevidieť.

V kombinácii s pondelkovým poklesom o 8,5% stratil Shanghai Composite index 15.06 % za dva dni. Je to najväčší dvojdňový pokles od 17. decembra 1996. Za posledných 12 mesiacov sa index ziskov scvrkol na 33%.

Na trhu včera prepadlo viac ako 700 titulov o viac ako 10 percent a na zhruba šestine bolo pozastavené obchodovanie. Pevninské akcie v Číne sa stále obchodujú na približne 61 násobku ziskov proti napríklad 19 násobku amerického akciového indexu S&P 500. Čínska ekonomika v júli zvoľnila rast na 6,6 percenta a prvé dáta z čínskej výroby za august už naznačujú, že prišlo ďalšie zhoršenie.

MSCI AC World Equity Index, ktorý sleduje ceny akcií z celého sveta, je teraz nižšie o 13,6 % od svojho vrcholu dosiahnutého v máji. Niečo viac ako 10 % je považovaných len za korekciu, to ešte nie je úplne 20 % pád, ktorý obvykle predstavuje medvedí trh.

Kým čínske akcie prešli ďalším prudkým prepadom, tie európske spoločne s komoditami a americkým dolárom proti euru zotavujú. Európske akciové indexy Euronext 100 i Euro Stoxx 50 si pripisujú necelé 3 percentá, podobne ako francúzsky index CAC aj nemecký DAX. Ale včera to ešte vyzeralo úplne inak.

Výrazný prepad zasiahol aj japonský trh, ktorý zakončil obchodovanie poklesom o takmer štyri percentá. Juhokórejský index Kospi sa udržal v kladných číslach a v závere posilnil o 0,92 percenta.


Pozrite sa ako sa čínsky prepad podpísal na kľúčových akciových trhoch a na zmene vybraných mien oproti americkému doláru za posledné tri týždne podľa Financial Times.


 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy