OVB má obavy o budúcnosť súkromného dôchodkového zabezpečenia v Európe

OVB, európsky koncern pre finančné sprostredkovanie, dosiahol v prvom polroku 2015 celkový obrat 110,9 mil. eur, čo je nárast o 6,9 percenta. Len v júni 2015 sprostredkovalo OVB približne 60 000 nových zmlúv. Koncern zvýšil svoj operatívny výsledok o 28,2 percenta na 6,1 mil. Eur. Nadpriemerne pozitívny vývoj obratu zaznamenali aj na Slovensku.

Predseda predstavenstva spoločnosti OVB Michael Rentmeister si aj napriek tomu robí starosti o súkromné dôchodkové zabezpečenie v Európe: „Stále viac ľudí sa odkláňa od súkromného dôchodkového zabezpečenia z dôvodu zneistenia, a aj kvôli nízkym úrokom. Len málokto je ochotný obmedziť svoju terajšiu spotrebu, aby si mohol vytvoriť rezervy na starobu. Naši finanční sprostredkovatelia sa v kontakte s klientmi tiež stretávajú s týmto nebezpečným vývojom. Pritom časový faktor nenahráva vnútorným pochybnostiam, potláčaniu, odsúvaniu a váhaniu. Potreba kvalifikovaného komplexného poradenstva prostredníctvom finančných sprostredkovateľov je vyššia ako kedykoľvek predtým.“

Rentmeister zdôrazňuje, že nie sú potrebné žiadne ďalšie neprimerané paušálne obmedzenia v otázkach regulácie. „Z nášho pohľadu žiaden nový zákon po zavedení európskej smernice o sprostredkovaní poistenia (IMD) nepriniesol úžitok v zmysle lepšej ochrany spotrebiteľa. Práve naopak, každá ďalšia regulácia v oblasti finančného sprostredkovania v skutočnosti značne zvyšuje riziko chudoby v starobe.“ Preto OVB navrhlo nové viacstupňové zameranie a zároveň harmonizáciu európskych systémov dôchodkového zabezpečenia.

Nadpriemerne pozitívny vývoj obratu zaznamenali Slovensko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko a Rakúsko. V regióne južnej a západnej Európy narástli celkové prijaté provízie za prvých šesť mesiacov tohto roku z 21,1 mil. Eur na 25,7 mil. Eur (t.j. o 21,5 percent). Nemecko dosiahlo nárast obratu o 5,3 percenta, región strednej a východnej Európy o 2,1 percenta. Klientská základňa v Európe sa rozšírila na 3,27 milióna. Počet licencovaných sprostredkovateľov spolupracujúcich s OVB v hlavnom povolaní narástol za posledných dvanásť mesiacov o 3,4 percenta na 5 308.

Príjmy spoločnosti mali rovnaký vývoj ako obrat. Všetky regióny prispeli k nárastu príjmov celkovo o 28,2 percenta. Operatívny výsledok koncernu dosiahol v prvom polroku 2015 6,1 mil. Eur, oproti 4,7 mil. Eur za rovnaké obdobie minulého roku.

EBIT marža koncernu, vo vzťahu k celkovým prijatým províziám, sa v prvom polroku 2015 zlepšila na 5,5 percenta oproti 4,6 percentám v rovnakom období minulého roku. Zisk na akciu, ktorý OVB dosiahlo od januára do júna, narástol o 7,4 percenta. Vzhľadom na obchodné výsledky za prvých šesť mesiacov 2015 počíta OVB s miernym nárastom výnosov z obratu v porovnaní s rokom 2014.V porovnaní s výrazne dobrými výsledkami roku 2014 sa očakáva, že operatívny výsledok sa nezmení, resp. zaznamená len jemný nárast. 

Súvisiace články

Aktuálne správy