Čína chce väčšiu moc, žiadnu zodpovednosť a kúpiť si dôveru

, Bloomberg Foto: SITA

Zdá sa, že Čína je rozhodnutá preniesť svoje problémy na ostatné krajiny. Peking bude vývoj v regióne sledovať pozorne ako z ekonomického, tak z politického hľadiska, chce tu zvýšiť svoju moc. Jeho úspech je ale daný aj tým, či si získa priazeň susedných krajín a bude tak schopný znížiť americký finančný, diplomatický a vojenský vplyv.

Vietnam už prikročil k devalvácii a snaží sa s Čínou držať krok. Menej jasný je plán Južnej Kórey, Indonézie a Filipín. Čína tvrdí, že robí len to, čo po nej chce MMF, pohybuje sa smerom k plávajúcemu kurzu. Trhy ale reagujú veľa negatívne preto, že nikto čínskej vláde neverí, že by v pláne nebola ďalšia devalvácia.

Bloomberg napríklad informuje o tom, že najbohatší čínski investori sa veľmi rýchlo stiahli z čínskeho akciového trhu. Vláda by iste poprela, že najbohatší členovia komunistickej strany majú neverejné informácie o tom, že je čas predávať. Je ale pochopiteľné, že investori na celú vec hľadia so skepsou. Patrick Chovanec zo Silvercrest Asset Management hovoria dokonca o tom, že vláda čelí kríze dôvery na domácom i medzinárodnom poli. Bývalý minister financií americkej vlády Henry Paulson v tejto súvislosti tvrdí, že by Čína urobila oveľa lepšie, keby nereálny rastový cieľ vo výške 7 % nahradila nejakým dôveryhodným číslom. Podobne je to potrebné s oficiálnymi štatistikami týkajúcimi sa výšky dlhu miestnych vlád.

Peking sa stále domnieva, že si dôveru kúpi za peniaze. Dokazuje to vklad vo výške 100 miliárd dolárov do banky Asian Infrastructure Investment Bank. Pokiaľ ale analytici nebudú veriť, že čínska vláda hovorí pravdu, skepsa a nedôvera v renminbi porastie ďalej. Vláda by mala začať tým, že bude informovať o tom, kam až menový kurz klesne. Peking by tiež zvýšil svoju dôveryhodnosť uistením, že sa skutočne snaží zvládnuť dlhovú krízu a krízu na akciovom trhu. Ak tak neurobí, bude stále panovať podozrenie, že sa skôr snaží o ďalšie zadlžovanie obrovských štátom vlastnených korporácií a bánk, aby dosiahol svoje rastových cieľov a zabránil deflácii.

V neposlednom rade sa Čína musí správať zodpovedne na regionálnej úrovni. Doteraz sa táto krajina snažila užívať si plody svojej rastúcej moci bez toho, aby niesla aj svoj diel zodpovednosti. Namiesto stanovenia jasných pravidiel sa uchyľuje k zastrašovaniu. V krátkom období tým svoje ciele dosiahne, v dlhšom období ale vyvolá problémy. Čína sa snaží o nájdenie tej najjednoduchšej cesty i v menovej oblasti. Devalvácii totiž nesprevádza zvyšovanie transparentnosti na úrovne, ktoré sú bežné u mien používaných v globálnej ekonomike ako meny rezervné.

Autorom je William Pesek.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy