Kolaps na trhoch: Z eura sa stáva bezpečný prístav

, CNBC Foto: SITA

Ak sa pozrieme na možnú paritu voči doláru len pred niekoľkými mesiacmi, jednotná mena je teraz jednou z mála prostriedkov vo svetovej rally.

Celosvetové akcie majú za sebou najhorší týždeň v roku a aktíva, považované za bezpečný prístav, sa opäť raz dostávajú do povedomia. Ide o švajčiarsky frank, zlato a americké štátne dlhopisy. Nájdeme tu ale aj jedno prekvapenie. Euro preukázalo prekvapivý výkon, za ostatné dva týždne posilnilo o 4,5 percenta voči americkému doláru. V pondelok v raste pokračovalo, obchodovalo sa o 0,8 percenta voči doláru na hodnote 1,148 dolára. Analytici prisudzovali silný výkon ubúdajúcim obavám ohľadom európskych ekonomík, jedným slovom už aj euro sa dá považovať za "bezpečný prístav".

"Masívne škrty na euro trvali od júla minulého roka do marca tohto roku. a celú cestu do marca. Hľadanie "bezpečných útočísk", by mohlo byť ešte posilnené, kvôli prepadu na akciovom trhu, pretože investori sa budú chcieť vyhnúť rizikovým aktívam kvôli obavám o zdravie čínskej ekonomiky a nadchádzajúcej schôdzi US Federal Reserve,“ vysvetlila situáciu devízová ​​strategička z Rabobank, Jane Foleyová.

Ďalší výpredaj sa predpokladá na Wall Street, americké akcie prekvapivo klesli o 320 bodov, po kolapse tých ázijských na niekoľkomesačné minimá. V pondelok zatváral Shanghai Composite s prepadom väčším ako 8,5 percenta.

Bezpečná útočisko si užíva svoju renesanciu, zlato sa začína zotavovať, za posledné týždne je to viac ako 6 percent, zatiaľ čo americké dlhopisy skĺzli o viac ako 20 bázických bodov na 2,1 percenta. Medzi hlavnými menami nájdeme len švajčiarsky frank, ktorý získal 2,5 percenta resp. voči americkému doláru 4 percentá. Medzitým sa analytici stále viac upriamujú na vzostupné euro.

"Myslím si, že zvýšenie konkurencieschopnosti Európy, plus pokles cien ropy, a navyše štrukturálne reformy pomohli niektorým európskym krajinám a teraz sa im darí oveľa lepšie," tvrdí správca fondu THS partners Cato Stonex pre televíziu CNBC.

Nomura revidovala svoje devízové ​​prognózy v piatok, eurodolár dnes vidí na 1,13 dolára na konci tretieho štvrťroka, pôvodne to bolo 1,05. Do konca roka predpokladá 1.10 dolára za euro. Jens Nordvig, generálny riaditeľ menového výskumu v banke, povedal, že sa v prípade zvýšenia sadzieb v USA v septembri vyzerá test parity eura voči doláru krajne nepravdepodobný.

Podľa Foleyovej aj kolaps "carry trade", kde investori predávajú menu s nízkou úrokovou sadzbou, a používajú finančné prostriedky na nákup inej meny poskytujúcej vyššiu úrokovú sadzbu, takisto podporuje euro. "Ak carry trade nebude fungovať, potom euro nebude používané ako financujúca mena, a preto bude aj naďalej dobrú podporu," povedala.

Šéfekonóm trhov v Capital Economics, John Higgins, súhlasí, že sila eura by mohla byť spojená s posunom očakávania úrokových sadzieb. Avšak, on by bol opatrný pri použití označenia "bezpečné útočisko".

"Máme pochybnosti, že euro bude posilňovať ďalej. To primárne vychádza z nášho názoru, že udalosti v Číne a v USA, neodradí Fed od zvýšenia úrokových sadzieb federálnych fondov v septembri," povedal Higgins. "Myslíme si, že FED následne zvýši úrokové sadzby rýchlejšie a vo väčšej miere než väčšina očakáva. Celkovo aj naďalej predpovedáme pokles kurzu dolára voči euru na paritu v polovici budúceho roka, ako výsledok kontrastu v politikách FEDU a ECB, ktorý sa už začína objavovať. "

Ak sa pozrieme na medziročnú zmenu, americký dolár za sebou úchvatnú rally za posledných 12 mesiacov. Takže, zatiaľ čo devalvácia čínskeho juanu otriasla globálnym trhom, možno by stálo za zmienku, o koľko menyďalších krajinách po celom svete klesli oproti americkému doláru v priebehu minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy