Akciové trhy po celom svete potvrdzujú veľký výpredaj

, CNBC Foto: SITA

Kľúčové grafy, ktoré preukazujú, prečo táto pesimistická nálada podľa všetkého bude aj naďalej pokračovať.

Kde to všetko začalo? Referenčný index v Číne je jedným z najviac postihnutých z najväčších globálnych akciových trhov. Kým korene súčasného výpredaja môžu byť v panike, zdá sa, že to vyvolali obavy o čínsku ekonomiku: ako druhá najväčšia na svete nepotvrdila údaje o raste, ktoré sa predpokladali.

Devalvácia juanu prostredníctvom čínskej centrálnej banky na začiatku tohto mesiaca, aby krajina posilnili svoj vývoz, spôsobila prepad, ktorý sa už začína kryštalizovať. Zatiaľ čo tento krok bol zameraný na stabilizáciu, doposiaľ sa to nepodarilo. Stačí sa pozrieť na výkon hlavného indexu akciového trhu v krajine.

Ďalší graf ukazuje, ako sú ostatné hlavné meny v rovnováhe voči americkému doláru, čo sa dá použiť ako významný indikátor obchodu USA s ostatnými krajinami. Prepad v ostatných menách voči americkému doláru je motivovaný obavami z menovej vojny, kedy krajiny súťažia v devalvácii svojej meny v snahe podporiť export. Zatiaľ nie je úplne jasné, či Federálny rezervný systém USA začne zvyšovať úrokové sadzby od septembra  tak ako to  mnohí očakávali.

Vlastníci telefónov iPhone, či tabletov iPad sú reprezentantmi blahobytu, akcie Apple sa preto stali meradlom nielen pre sektor informačných technológií, ale aj pre dôveru v globálnu ekonomiku.

Rast tohto technológického gigantu mnohí sledovali so zadržaným dychom a výkon firmy porovnávali s hrubým domácim produktom niektorých malých krajín. Prepad cien akcií minulý týždeň nemal predstavovať varovanie ohľadom produktov, či vyvolať strach. Ide predovšetkým o krízu dôvery, že ľudia po celom svete, ale najmä v Číne, už nebudú naďalej nakupovať celkom drahé, ale trendy produkty.

Cena ropy je citlivá otázka z mnohých pohľadov. Ide o komplikované geopolitické otázky, ako je konflikt na Blízkom východe alebo na Ukrajine. Nedávny výpredaj sa zdá byť motivovaný asi najviac niečím, čo zastrešuje všetko: ide o obavy o globálnu ekonomiku, a najmä teda o Čínu, ktorá nerastie tak rýchlo, ako sa očakávalo, a preto potrebuje aj menej ropy.

Obrovský vrchol dosiahla minulý týždeň volatilita trhu, merané indexom VIX. Je koniec augusta, teraz je na dobrej ceste, aby to bol najviac volatilný mesiac akciových trhov za ostatných 25 rokov. Volatilnejší ako po páde Lehman Brothers alebo prasknutí bubliny technologických akcií. Čo je za tým? Čiastočne je to dané mesiacom ako taký, keď počas augusta množstvom obchodníkov odchádza načas od svojho pracovného stola. Ale čo je možno ešte dôležitejšie, je tu citeľná atmosféra strachu a paniky pre celý rad faktorov. Opäť nájdeme medzi nimi čínsku ekonomiku, menové vojny a cenu ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy