S&P ponecahala EFSF rating na úrovni AA/A-1+ s negatívnym výhľadom

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) ponechala dočasnému záchrannému fondu eurozóny, Európskemu finančnému a stabilizačnému mechanizmu (European Financial Stability Facility, EFSF), ratingovú známku na úrovni AA/A-1+ s negatívnym výhľadom.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) ponechala dočasnému záchrannému fondu eurozóny, Európskemu finančnému a stabilizačnému mechanizmu (European Financial Stability Facility, EFSF), ratingovú známku na úrovni AA/A-1+ s negatívnym výhľadom. Informovala o tom agentúra RTTNews.
EFSF bol založený v polovici roka 2010 ako dočasný záchranný fond eurozóny na základe mnohostrannej rámcovej dohody členských štátov regiónu, ktorý platí eurom. V októbri 2012 vystriedal dočasný záchranný fond tzv. trvalý euroval – Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS).
Dlhopisy, ktoré EFSF vydáva garantujú štáty eurozóny. Rating dočasného fondu sa preto odvíja od ratingu týchto štátov, ale nie od tých, ktorým poskytol úver, ako sú Grécko, Írsko a Portugalsko.
Negatívny výhľad ratingu EFSF odráža negatívny výhľad ratingu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny – Francúzska, ktoré je tak zároveň druhým najväčším garantom EFSF.

Súvisiace články

Aktuálne správy