Ministerstvo priemyslu chce dostať české start-upy na burzu

České ministerstvo priemyslu chce investovať vyše 1,4 miliardy korún (51,91 milióna eur) do začínajúcich technologických firiem, tzv. start-upov. Má mu pritom pomôcť Národný investičný fond. A aspoň jeden z týchto start-upov by potom ministerstvo chcelo do ôsmich rokov uviesť na burzu. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.
Primárna emisia akcií (IPO) na burze je pre väčšinu svetových start-upov a hlavne ich zakladateľov a investorov kľúčovým bodom a momentom, keď sa trhový potenciál firmy pretaví do obchodovateľných akcií a tak aj do skutočných peňazí. Takto sa v miliardárskom klube usadil napr. zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg a ďalší úspešní podnikatelia.
Noviny pripomínajú, že aj napríklad Izrael, ktorý je podobne veľkou krajinou ako Česko, pošle na americkú burzu Nasdaq niekoľko „mladých“ spoločností ročne. V podstate jedinou českou technologickou firmou, ktorá v minulosti úspešne vstúpila na burzu, bola v roku 2012 antivírusová AVG, uvedená na americkú burzu Nasdaq.
V súčasnosti sa pritom so žiadnymi start-upmi neobchoduje ani na pražskej burze. Práve to chce ministerstvo priemyslu a obchodu zmeniť. Momentálne na ministerstve vniká Národný investičný fond, ktorý má tzv. rizikový kapitál v Česku podporiť.
„Tým, že predáme start-up cez burzu, chceme rozhýbať tunajší kapitálový trh. A tiež viac motivovať firmy, aby týmto smerom uvažovali,“ uviedol Petr Očko, riaditeľ odboru finančných nástrojov ministerstva priemyslu.

Súvisiace články

Aktuálne správy