Zisk ABN Amro sa v 2. kvartáli takmer zdvojnásobil

Holandská banka ABN Amro, ktorú musela vláda počas globálnej krízy zachrániť pred pádom a zoštátniť, dosiahla v uplynulom kvartáli výrazný nárast zisku. Vládny kabinet, ktorý pripravuje predaj akcií banky, má tak šance na vyšší výnos. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Čistý zisk banky po vylúčení jednorazových položiek v 2. štvrťroku 2015 vzrástol na 600 miliónov eur z 322 miliónov eur v rovnakom období vlani.
Náklady banky na zlé nesplácané úvery za tri mesiace do konca júna 2015 prudko klesli na 34 miliónov eur z 342 miliónov eur pred rokom. Dôvodom je najmä zlepšenie ekonomických podmienok v Holandsku. Hrubý domáci produkt (HDP) piatej najväčšej ekonomiky eurozóny vlani vzrástol o 1 % po dvoch rokoch poklesu a vláda očakáva, že tento rok sa zvýši o 2 %. ABN Amro pritom generuje až 83 % prevádzkového zisku na domácom trhu.
„Je jasné, že dobré výsledky ABN Amro budú mať pozitívny vplyv na cenu jej akcií pri ich predaji v rámci prvotnej verejnej ponuky (IPO),” konštatoval analytik spoločnosti KBC Securities v Bruseli Matthias de Wit.
Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem v máji oznámil, že vláda chce predať zoštátnenú banku ABN Amro a ešte v tomto roku, pravdepodobne v poslednom kvartáli, plánuje ponúknuť na burze prvých 20 až 30 % jej akcií.
Kabinet odhaduje hodnotu banky zhruba na 15 miliárd eur. Dijsselbloem získal v júni súhlas parlamentu s predajom akcií banky, čo signalizuje, že sa celý proces natiahne až do budúceho roka.
ABN Amro oznámila, že tento rok použije 40 % zo svojho zisku na dividendy.

Súvisiace články

Aktuálne správy