Kam o rok na dovolenku: Karibik môže zlacnieť, Američanov bude lákať Kuba

, Financial Times Foto: SITA

Dovolenka na ostrovoch v Karibiku by možno mohla v najbližších rokoch zlacnieť. Podľa niektorých prognóz tam totiž budú čoraz menej cestovať americkí a ruskí turisti. Tí zatiaľ tvorí najväčšiu časť zákazníkov hotelov na takých miestach, akou sú Bahamy, Kajmanie ostrovy, Jamajka alebo Kostarika.

Ceny zájazdov pre slovenských turistov sa do týchto miest líšia podľa termínu, cestovnej kancelárie alebo hotela, ktorý si turista vyberie. Ceny zájazdov do týchto exotických destinácií sa odvíjajú od aktuálneho kurzu eura k doláru. Podľa denníka Financial Times by ale ceny mohli ísť nižšie, vďaka zlacneniu služieb a ubytovania v Karibiku. Odhad sa týka takých miest ako sú Americké Panenské ostrovy, Kajmannské ostrovy a Aruba. Práve sem by mohlo pricestovať až o 30 percent amerických turistov menej ako doteraz. Predpokladá sa totiž, že radšej zamieria na Kubu, ktorá je pre nich v súčasnosti veľkou exotikou a uvoľňovanie politických vzťahov určite otvorí dvere aj americkým turistom.

Potenciál ruských turistov ovplyvňuje slabý dolár a ekonomické ťažkosti Ruska. Podľa tamojšieho denníka Gazeta už nemá peniaze na zahraničné dovolenky ani oných 15 až 20 percent Rusov, ktorí si predtým mohli dopriať stredne drahú exotickú dovolenku. Zostávajú radšej doma. Mnohé karibské  krajiny pritom majú ekonomiku postavenú predovšetkým na cestovnom ruchu.

Medzinárodný menový fond napríklad upozornil na to, že napríklad malý ostrov Aruba má podiel cestovného ruchu na celkovom hrubom domácom produkte viac ako 88 percent. Klesajúci podiel amerických a ruských turistov môže preto mať negatívny vplyv. Na druhej strane tam môžu vo väčšej miere cestovať iní turisti. Napríklad Číňania, ktorí začínajú objavovať krásy cestovania.

A tiež je možné, že záujem o Kubu narazí na nedostatok tamojších hotelových kapacít. Takže odliv turistov zo susedných ostrovov nebude až tak veľký, ako sa predpokladá.

Súvisiace články

Aktuálne správy