Premiér Tsipras podal demisiu, Grécko v septembri čakajú tento rok už druhé predčasné voľby

, ČTK;CNBC Foto: SITA

Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa podala demisiu, a Grékov tak tento rok čakajú už druhé predčasné voľby. Pravdepodobný termín volieb je 20. septembra, píšu grécka médiá, konečný dátum ale musí stanoviť prezident.

Podľa Tsiprasa boli prekonané hranice mandátu, ktorý získal v januári, a je preto jeho povinnosťou nechať voliča rozhodnúť o budúcnosti Grécka, respektíve jeho politickej reprezentácii. "Som hrdý na zápas, ktorý som zviedol," povedal počas priameho televízneho prenosu, v ktorom svoj národ o demisii vlády informoval.

Grécky prezident Prokopis Pavlopulos sa má dnes ráno stretnúť s vodcom opozičnej strany Nová demokracia Evangelosom Meimarakisom, aby ho poveril zostavením novej vlády. Meimarakis má podľa agentúry Reuters vzhľadom k rozloženiu síl v parlamente len málo šancí na to, aby kabinet zostavil, najpravdepodobnejšou sú mimoriadne parlamentné voľby. Ak jeho Nová demokracia neuspeje, predpokladá sa, že Pavlopulos menuje úradnícku vládu, ktorá krajinu povedie do volieb. V čele kabinetu má podľa ústavy stáť predsedníčka najvyššieho súdu Vassiliki Thanuová, ktorá by sa tak stala historicky prvou grécku premiérkou.

Tsipras uznal porážku v boji s medzinárodnými veriteľmi. Zároveň ale poznamenal, že konal v snahe získať pre Grékov čo najlepšie podmienky, a za svojimi rozhodnutiami si preto pevne stojí. Tretí záchranný balík, ktorý sa Aténam podarilo dojednať s veriteľmi, je podľa neho fakt, ktorý bude musieť nová vláda ktorá vzíde z predčasných volieb rešpektovať.

Šéf takzvanej euroskupiny a holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem vyjadril nádej, že výsledok predčasných volieb dohodu Grécka s veriteľmi nijako nenaruší, výnosy gréckych bondov na správu však reagovali rastom, čo svedčí o nervozite na trhoch. Pesimistické scenáre hovoria o víťazstve novej krajnej ľavice a vypovedaní dohody s veriteľmi. Na vyškrtnutie slova Grexit zo slovníkov je tak zrejme ešte priskoro.

Grécko vo štvrtok dostalo prvých 13 miliárd eur z tretieho záchranného programu. Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) oznámil, že peniaze previedol vo štvrtok ráno. Podľa zdroja agentúry AFP už Atény uhradili splátku ECB a splatili tiež preklenovací úver z Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSM), vďaka ktorému mohli uhradiť skoršie splátky ECB a MMF.

Grécko od medzinárodných veriteľov podľa dohody získa počas troch rokov až 86 miliárd eur. Euroskupina, teda ministri financií krajín eurozóny, sa na podmienkach tretieho záchranného programu pre zadlžené Grécko zhodla už minulý týždeň. V stredu program prekonal poslednú kľúčovú prekážku, keď získal súhlas nemeckého parlamentu.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyjadril nádej, že tretí záchranný program v dlhodobejšom horizonte prispeje k oživeniu gréckej ekonomiky. "Ak Grécko splní svoje záväzky a program bude plne a dôrazne realizovaný, môže sa grécka ekonomika vrátiť k rastu," povedal. "Príležitosť tu je. Či bude využitá, o tom môžu rozhodnúť iba Gréci."

Súvisiace články

Aktuálne správy