Euro pokračuje v posilňovaní, jeho kurz sa blíži k 1,13 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa približuje k úrovni 1,13 USD/EUR a nachádza sa najvyššie od konca júna. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1284 USD, teda pri vyššom kurze ako vo štvrtok (20. 8.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok napoludnie referenčný kurz na 1,1199 USD/EUR.

Devízový trh sa aktuálne sústredí predovšetkým na vývoj menovej politiky v USA. Investori špekulujú, kedy americká centrálna banka (Fed) zvýši úrokové sadzby prvýkrát po viac než deviatich rokoch. Za isté sa považuje, že to urobí ešte do konca tohto roka. Za potenciálne termíny sa považujú september alebo december. Centrálni bankári vyjadrili obavy z nízkej inflácie a trh to interpretoval ako signál, že Fed sprísni menovú politiku až v decembri, čo dostalo dolár pod tlak.

Oslabenie dolára však nie je jediným dôvodom aktuálnej sily eura. Spoločná európska mena zhodnotila ku všetkým dôležitým menám. "Problém nedostatočnej konkurencieschopnosti je však pretrvávajúcim negatívnym faktorom," uviedol analytik nemeckej krajinskej banky Helaba Ralf Umlauf k vývoju ekonomiky v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy