Dolár vo štvrtok oslabil voči euru a franku

Svetové devízové trhy - euro, dolár, švajčiarsky frank, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár vo štvrtok oslabil voči euru a franku“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 20. augusta (SITA, Reuters) – Americký dolár vo štvrtok oslabil voči viacerým svetovým menám. Reagoval tým na zverejnenie protokolu z júlového zasadnutia americkej centrálnej banky (Fed). Podľa dokumentu sa tvorcovia menovej politiky zhodli, že americká ekonomika dosiahla bod, v ktorom by sa mali zvýšiť úrokové sadzby. Časť predstaviteľov Fed-u však upozorňovala na riziká pomalého rastu inflácie a slabého výkonu globálnej ekonomiky, čo znižuje vyhliadky na skoré zvýšenie sadzieb. Pravdepodobnosť, že Fed k tomuto kroku pristúpi už na septembrovom zasadnutí, obchodníci na devízových trhoch po zverejnení protokolu odhadujú na úrovni zhruba 40 %, kým v závere júla to bolo približne 50 %, uviedla agentúra Reuters.

Dolárový index klesol o 0,2 % na 96,195 bodu. Euro voči doláru posilnilo o 0,5 % na 1,1178 USD/EUR a dolár oproti švajčiarskemu franku klesol o 0,3 % na 0,96255 CHF/USD.

Stredoeurópske meny vo štvrtok oproti euru oslabili, keďže investori sa naďalej vyhýbali menám nových trhových ekonomík. Maďarský forint si do 15:55 SELČ odpísal 0,73 % a klesol na 312,160 HUF/EUR, poľský zlotý oslabil o 0,37 % na 4,186 PLN/EUR a hodnota českej koruny sa tiež mierne znížila, a to o 0,03 % na 27,020 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy