Do Grécka pritečie 700 miliárd, eurozóna schválila ďalšiu pomoc

, ČTK Foto: SITA

Ministri financií eurozóny v stredu schválili vyplácanie prvých 26 miliárd eur z nového záchranného programu pre Grécko. Oznámili to zástupcovia Európskeho stabilizačného mechanizmu, prostredníctvom ktorého budú peniaze poskytnuté.

Peniaze Aténam umožnia okrem iného uhradiť štvrtkovú splátku Európskej centrálnej banke (ECB). ESM potvrdil, že počas troch rokov poskytne v rámci finančnej pomoci Grécku až 86 miliárd eur.

Ministri financií eurozóny sa na podmienkach tretieho záchranného programu pre zadlžené Grécko zhodli už minulý týždeň. Dnes program prekonal poslednú kľúčovú prekážku, keď získal súhlas nemeckého parlamentu. Spolkový snem záchranný balíček prijal aj napriek odporu značnej časti poslancov konzervatívnej únie CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej. Poslanec Klaus-Peter Willsch sa pred hlasovaním snažil presvedčiť čo najviac svojich kolegov, aby pomoc Grécku odmietli. "Keď sme dvakrát narazili hlavou do steny, nemá zmysel skúšať to znova a radšej by sme sa mali pozrieť, či tu nie sú dvere. A tými dverami je odchod Grécka z eurozóny," povedal.

Nakoniec sa proti záchrannému balíčku vyslovilo necelých 60 z 311 poslancov CDU / CSU. Proti vládnemu návrhu hlasovali tiež poslanci ľavice, podľa ktorých balíček nepomáha gréckemu obyvateľstvu, ale iba zachraňuje tamojšie banky. Väčšina poslancov ale vypočula ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý ich žiadal o schválenie balíčka. Minister pred hlasovaním vyhlásil, že grécka vláda vedená ľavicovou SYRIZOU zmenila svoj odmietavý postoj k reformám, a preto má poskytnutie ďalšej pomoci zmysel.

Zástupcovia opozičných Zelených pred hlasovaním zdôrazňovali, že nesúhlasia s politikou Merkelovej a Schäubleho voči Grécku a že záchranný balíček podporujú len preto, že nevidia iný spôsob, ako udržať Atény v eurozóne.

Atény sa s medzinárodnými veriteľmi na podmienkach ďalších úverov dohovorili minulý týždeň, dohodu už schválili krajiny eurozóny aj grécky parlament. V rámci tretieho záchranného programu by malo Grécko počas troch rokov získať až 86 miliárd eur. Súhlas však musí vysloviť ešte niekoľko národných parlamentov krajín platiacich eurom, napríklad holandský, portugalský a fínsky. Pred Nemeckom už v utorok záchranný balík pre Grécko schválili parlamenty v Španielsku, Rakúsku a Estónsku.

Eurozóna dúfa, že do pomoci Grécku sa rovnako ako v predchádzajúcich záchranných programoch zapojí aj Medzinárodný menový fond (MMF). Ten by mal o svojej účasti v programe rozhodnúť v októbri. Fond má pochybnosti o udržateľnosti gréckeho dlhu a vyzýva eurozónu k jeho zmierneniu.

Šéf ministrov financií eurozóny, takzvanej euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem vyjadril presvedčenie, že eurozóna sa dokáže s MMF na jeho účasti v programe dohodnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy