Tsipras chce zo štvorky veriteľov urobiť kvinteto

Grécky premiér Alexis Tsipras zaslal list predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi, v ktorom ho žiada o "priame a plné pripojenie sa Európskeho parlamentu ako piateho hráča" k takzvanému kvartetu veriteľov.

Vyšlo aj v ZAH

BRUSEL 20. augusta (SITA) – Grécky premiér Alexis Tsipras požiadal v stredu o pripojenie sa piateho člena k skupine veriteľov pre svoju krajinu, ktorým by mal podľa neho byť Európsky parlament (EP), jediná inštitúcia EÚ priamo volená európskymi občanmi. Informovala o tom agentúra Belga.

Tsipras v tomto zmysle zaslal list predsedovi EP Martinovi Schulzovi, v ktorom ho žiada o „priame a plné pripojenie sa Európskeho parlamentu ako piateho hráča“ k takzvanému „kvartetu veriteľov“, ktoré predstavuje Európska komisia, Európska centrálna banka, Medzinárodný menový fond a Európsky stabilizačný mechanizmus.

Podľa gréckeho premiéra by sa europarlament mal zapojiť priamo do vyhodnocovania dohody o treťom záchrannom pláne pre Grécko, ktorý odobrili najvyšší lídri EÚ na summite z 12. júla. Šéf gréckej vlády upozornil, že táto možnosť je zakotvená v európskej legislatíve v prípade, ak členské štáty EÚ „majú vážne problémy s finančnou stabilitou“.

Tsipras naznačil, že považuje za „politicky nevyhnutné“, aby jediná európska priamo volená inštitúcia vystupovala ako konečný ručiteľ ekonomickej zodpovednosti a zlučiteľnosti hospodárskej politiky EÚ s politickou a sociálnou európskou legislatívou. Podľa agentúry Belga zdroje z prostredia gréckeho vládneho kabinetu potvrdili, že Tsipras v stredu telefonicky hovoril so Schulzom, ktorý „pozitívne reagoval“ na jeho žiadosť už aj preto, že túto možnosť v europarlamente navrhli niektoré politické skupiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy