Tempo znižovania platov v Rusku sa v júli zrýchlilo

Tempo znižovania platov v Rusku sa v júli zrýchlilo, a to viac, ako ekonómovia očakávali, čo má negatívny vplyv aj na maloobchodné tržby. Stúpa tak riziko, že aj v dôsledku oslabenia rubľa sa spotrebiteľské výdavky v Rusku tento rok znížia najstrmšie za vlády prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa ruského štatistického úradu sa reálna mzda v Rusku po očistení od inflácie v júli 2015 prepadla medziročne o 9,2 % po júnovom revidovanom znížení o 8,6 %. Analytici pritom odhadovali, že klesne o 7,5 %.
Aj maloobchodné tržby v Rusku v júli klesli, už siedmy mesiac po sebe, a to medziročne o 9,2 %.
Zhoršujúca sa finančná situácia spotrebiteľov v kombinácii s nízkymi cenami ropy robí ekonomiku veľmi zraniteľnou.
Reálne disponibilné príjmy ruských domácností sa v júli medziročne znížili o 2 % a fixné kapitálové investície klesli o 8,5 %, najstrmšie od roku 2009.
Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v 2. kvartáli znížil medziročne o 4,6 % po 2,2-% poklese v prvých troch mesiacoch roka. Ruská centrálna banka za celý rok očakáva zníženie HDP o 3,2 %. No už na budúci rok predpovedá oživenie hospodárstva a rast HDP o 0,7 %, čo je však podľa mnohých ekonómov veľmi optimistický scenár, ktorý bude banka možno nútená revidovať smerom nadol.

Súvisiace články

Aktuálne správy