Rady odborníka: Registre o vás vedia všetko, radšej nebyť ako byť dlžníkom

, EOS KSI Foto: SITA

Lekárske ošetrenie len v urgentných prípadoch, zamietnutie žiadosti o úver, poriadne vysoké penále. Aj takéto nepríjemnosti na vás čakajú, ak sa objavíte na niektorom zo zoznamov dlžníkov kvôli neplateniu splátok úverov, faktúr, zdravotných či sociálnych odvodov.

Hlavne živnostníkom a samozamestnávateľom sa pozabudnúť zaplatiť poistné, najmä v prípade súkromných zdravotných poisťovní, nevypláca. Zákon totiž hovorí, že dlžníkom poisťovňa nemusí uhrádzať zdravotnú starostlivosť s výnimkou prípadov ohrozujúcich život. A práve súkromné poisťovne už tento paragraf začínajú využívať. Jednoducho povedané, buď si uhrádzate odvody riadne a načas, alebo si ošetrenie u lekára zaplatíte z vlastného vrecka. Navyše sa objavíte na čiernej listine dlžníkov. A nejde len o to, neplatiča zdravotných odvodov čaká aj finančný trest. Pri výpočte úroku z omeškania sa používa ročná úroková sadzba na úrovni 15 percent.

Zoznamy dlžníkov zdravotných poisťovní sú verejne dostupné na webe. Dostane sa naň každý, kto nezaplatil odvody za tri mesiace v kalendárnom roku alebo neuhradil nedoplatok z ročného zúčtovania vyšší ako 10 eur. Podľa zákona stačí, ak sa zoznam aktualizuje len raz mesačne, a to k 20. dňu v mesiaci.

Na zozname neplatičov Sociálnej poisťovne sa firmy aj fyzické osoby ocitnú, ak nezaplatia poistné načas alebo v správnej výške. Aj Sociálna poisťovňa si uplatňuje penále za meškajúce platby, vo výške 0,05 percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania. Svoj zoznam aktualizuje štyrikrát mesačne. „Dlžil som sociálnej poisťovni 150 eur, dlhé roky som sa s nimi hádal, že to vypočítali zle. Prišiel však list, že moju pohľadávku postúpili a vyhrážanie sa exekúciou. Sumu som nakoniec uhradil, ale asi po týždni ma už čakala pošta, v ktorej mi Sociálna poisťovňa vyrubila penále 610 eur, skoro som odpadol, veď doteraz vo všetkých dokumentoch uvádzali celkovú sumu 150 eur a nie 760,“ popisuje svoju skúsenosť Jozef, ktorému dlh vznikol súbehom zamestnania a podnikania. Zaskočilo ho aj to, že mu listy od Sociálnej poisťovne prichádzali ako obyčajná pošta a nie doporučene, navyše celé to pôsobilo nedôveryhodne, lebo celý list bol vlastne niekoľkonásobne rozmnožený jednofarebný dokument vrátane pečiatky a podpisu.

„Niektorí dlžníci nechcú platiť takpovediac zo zásady, iní nemôžu platiť kvôli platobnej neschopnosti, často krát len dočasnej. Sú aj takí, čo síce zaplatia, ale termín odkladajú na poslednú chvíľu,“ vysvetľuje Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko venujúcej sa profesionálnemu inkasu pohľadávok. Prieskumy dokonca mnohokrát naznačujú, že kameňom úrazu býva aj zábudlivosť. Odporúča každému nájsť vlastný systém pripomienkovania a radšej svoje záväzky uhrádzať riadne a včas.

Niekedy ale človek ani nemusí vedieť, že sa ocitol na zozname dlžníkov. Stačí, ak napríklad nestihne zaplatiť banke načas splátku hypotéky alebo mešká s platbou za faktúru za mobil či televíziu, prípadne nesedí uhradená suma a zostal nejaký, aj keď malý dlh.

Každá z inštitúcií si vedie svoje registre, platí to rovnako pri bankách, ako aj lízingových a nebankových úverových spoločnostiach, či mobilných operátoroch. Samozrejmosťou sú aj zoznamy dlžníkov na daniach, ktoré má Finančná správa, existuje dokonca neverejný register platiteľov povinného zmluvného poistenia. Pokiaľ si neplníte svoje povinnosti voči nim, výrazne sa vám skomplikuje život, pokiaľ by ste chceli využívať ich ďalšie služby. Okrem toho môžu prísť penále, upomienky, mimosúdne vymáhanie, prípadne aj súd. „Odporúčame nenechať vec zájsť až k zdĺhavému a finančne náročnému súdnemu procesu. Určite sa nájdu aj iné, jednoduchšie riešenia,“ dodáva odborník Michal Šoltes. 

Súvisiace články

Aktuálne správy