Stránky podporujúce neveru peniaze z burzy neuvidia, hackeri zverejnili časť údajov o užívateľoch

, Patria Online Foto: ashley madison

Hackeri sprístupnili na internete zlomok osobných údajov zhruba milióna užívateľov medzinárodnej záletníckej siete, ktorú pre milovníkov nemanželských dobrodružstiev prevádzkuje kanadský server Ashley Madison.

Ako oznámila agentúra AFP s odvolaním sa na správu špecializovaného internetového magazínu Wired, informácie o zaplatených sumách, e-mailových adresách, kreditných kartách a telefónnych číslach sú prístupné len zasväteným.

Počítačoví piráti z hackerského združenia The Impact Team v júli oznámili, že sa zmocnili osobných údajov viac ako 37 miliónov užívateľov medzinárodného zoznamovacieho servera Ashley Madison, ktorý sa pýši heslom "Život je krátky, majte milostný pomer". Služba sa zameriava na ľudí, ktorí žijú v manželskom či partnerskom zväzku a chcú si  tajne užiť. Hackeri sa už minulý mesiac vyhrážali, že ak stránky neukončia svoju prevádzku, zverejnia okrem iného zábery nahých členov aj sexuálne fantázie, s ktorými sa ľudia hľadajúci mimomanželský vzťah zverili na sieti.

Teraz podľa serveru Wired svoju hrozbu splnili, teda čiastočne. Údaje umiestnili na takzvaný temný web, čo je systém internetových stránok prístupný len pomocou špeciálneho browsera alebo cez dôverné, veľakrát nezapamätateľné internetové adresy.

Podľa agentúry Reuters môže akcie hackerov rozvrátiť manželské zväzky po celej zemeguli, veď Ashley Madison obsluhuje klientov zo 46 krajín a služba funguje od roku 2001. Prezradenými užívateľom služby môže hroziť vydieranie a v niektorých prípadoch by mohlo dôjsť aj k samovražde, aj keď ľudia v reálnom živote v skutočnosti nemuseli mať ani žiaden pomer.

The Impact Team údajne spočítal, že v zozname používateľov služby je 15 000 e-mailových adries z vládnych alebo vojenských inštitúcií. Britských vládnych úradníkov je napríklad podľa webu denníka The Daily Telegraph v zozname 150. Publikované informácie sú ale zatiaľ neoverené, nie je zrejmé, či prezradené údaje sú skutočne autentické. Experti však zaznamenali okolo služby Ashley Madison pozoruhodne zvýšenú prevádzku.

Únik informácií vyšetruje americká FBI a kanadská polícia, pretože firma Avid Life Media, ktorá záletníckou službu prevádzkuje, je registrovaná v Kanade. Experti podľa agentúry Reuters považujú za pozoruhodné, že kým v mnohých predchádzajúcich kauzách boli hackeri pri svojich krádežiach vedení finančnými záujmami, teraz ide o záujmy "ideové". Útočníci sa sami označujú za "morálnych sudcov aj katov" a svoje kroky motivujú snahou očistiť spoločnosť. Hackerom totiž vadili praktiky okolo mazania profilov užívateľov spoločnosťou vlastniacou spomínaný server, ktorou je Avid Life Media. Podľa hackerov sľubovala spoločnosť za 19 dolárov "kompletné" zmazanie všetkých údajov. Ale k vymazaniu údajov o kreditných kartách a nákupnej histórii nikdy nedošlo, hovorí skupina Impact Team. Užívatelia tak boli oklamaní.

Skupina hackerov si vraj vzala na paškál aj pokrivený pohľad spoločnosti na to, čo je morálne a čo nie. Zverejnenie údajov prišlo potom, čo spoločnosť Avid Life Media ignorovala požiadavky hackerov a naďalej prevádzkovala všetky svoje portály. Hackeri poukazujú na to, že ak sa niekto chce sťažovať na poškodenie ochrany osobných údajov, potom majú obviňovať Avid Life Media a nie Impact Team, ktorý tvrdí, že šlo o zlyhanie bezpečnosti firmy, čo umožnilo prienik k citlivým dátam.

Avid Life Media sa k situácii vyjadrila, že ide o akt kriminality, ktorý musí byť vyšetrený.

Spoločnosť Avid Life Media sa už dlhší čas zaujímala o možnosť IPO a tento rok na jar vyjadrila zámer v IPO získať 200 miliónov dolárov. Pripravovala listing v Londýne, hoci prvý pokus v Kanade skončil fiaskom. Avšak tento únik dát môže kompletne zmariť plány spoločnosti na IPO, tvrdia analytici. Podľa nich je celý biznis postavený na maximálnej dôvere v zabezpečení stránky. To však utŕžilo značnú ranu, keď sa hackerom podarilo získať údaje o užívateľoch. A nie je úplne zrejmé, či sa táto rana vôbec niekedy zacelí. Pre ostatné servery podobného typu je to jedno veľké varovanie. Nepodceňujte bezpečnosť!

Súvisiace články

Aktuálne správy